Zsófia
17 °C
21 °C

Újabb akcióra készülnek hétvégén a sárgamellényesek több francia városban

2020.09.11. 23:51

Több hónap szünet után megint az utcára hívják a sárgamellényesek a francia embereket: szombatra hirdettek megmozdulásokat több nagyvárosban. A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, vezető nélküli elitellenes tiltakozó mozgalom Párizs mellett például Marseille-ben, Lyonban, Nizzában, Bordeaux-ban és Strasbourgban is demonstrációt tart.

A közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva Didier Lallement párizsi prefektus valamennyi sárgamellényes gyülekezést betiltott péntek délután 4 órától szombat estig a kormányzati hivatalok és a nemzetgyűlés közelében, valamint a Champs-Elysées sugárúton, ahol már számos alkalommal rendbontásba torkollott a tüntetők felvonulása.

Rendőri források szerint 4-5 ezer sárgamellényes vonulhat fel az utcákon Párizsban, akik közül ezer potenciális rendbontó. A közösségi oldalakon szerveződő fővárosi megmozdulásra 2300-an jelentkeztek be, és hétezren jelezték, hogy érdeklődnek az esemény iránt.

Jérome Rodrigues, a mozgalom egyik arca, aki egy tavalyi tüntetésen az egyik szemére megvakult a rendőrök által használt oszlató gránát szilánkjától, teljes polgári engedetlenségre kérte a tiltakozókat, és felszólította őket, hogy ne igazolják magukat a rendőröknek – írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

Több tucat tüntetőt tartóztattak le Párizsban a mellény nélküli sárgamellényesek tüntetésén

Legalább 39 embert tartóztattak le. A rendőrség könnygázzal oszlatott, a tüntetők már nem viselik az ikonikus mellényt, mert nem akarnak vandáloknak tűnni. De azért most is törtek a közterületek.


Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat 2018 novemberében kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális és adópolitika ellen. Mintegy 300 ezren vonultak fel 2018 végén az utcákon, azóta számottevően apadt a résztvevők száma.