Friderika
10 °C
18 °C

Újabb szigorításokat vezet be a koronavírus miatt Szlovákia

2020.09.11. 19:21

Szigorítanak Szlovákiában a járványügyi intézkedéseken a jövő héttől, illetve október elsejétől – jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter a koronavírus-fertőzések számának emelkedésére hivatkozva.

Szeptember 16-tól Szlovákiában az esküvők és a kegyeleti megemlékezések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és a szállásadó intézményekben.

Október 1-jétől az előírások tovább szigorodnak, az esküvők résztvevőinek számát 30 főben korlátozzák, nem ajánlják a családi rendezvények megtartását, és csökkentik tömegrendezvényeken résztvevők számának felső határát is. Ez utóbbi az ország egyes régióiban 50 és 200 fő között  változik majd aszerint, hogy az adott régió a fertőzések aktuális száma szerint az úgynevezett zöld, narancssárga vagy vörös régióba tartozik-e.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: szeptember végéig meghosszabbítják a szájmaszkok kötelező viselését előíró intézkedés hatályát az oktatási intézményekben, az általános iskolák felső tagozatain, illetve a közép- és felsőfokú oktatási intézményekben – írja az MTI.

Az intézkedések szigorítását a tárcavezető a fertőzések számának emelkedésével indokolta. „Rosszabb a helyzet, mint a múlt héten volt, nőtt a vörös jelzésű régiók száma is" – jelentette ki Marek Krajcí. Rámutatott: meredeken nőtt a fertőzöttek száma, magasabbak, mint az első hullám idején.

Az új esetek számának növekedése leginkább a fiatal korosztályok szociális érintkezésének tudható be, az új esetek harmada pedig úgynevezett „importbeteg”, tehát külföldről hazatérő személy. A miniszter a szomszédos országokban tapasztalható fertőzésszám-növekedéssel kapcsolatban azt mondta: a helyzet főként Csehországban romlik, de Magyarország és Ausztriában sem jó.

Bejelentette: utazás tekintetében Csehországot a vörös, vagyis rizikós besorolású országok listájára tették, Magyarország és Ausztria pedig azon országok csoportjába tartozik, ahol nem jók a kilátások. Ugyanakkor a kevésbé rizikós országok közé került Bulgária, Svédország és Kanada.

Majdnem 400 ezer tesztet végeztek

Szlovákiában augusztus közepe óta az előző hónaphoz képest érezhetően megemelkedett a naponta újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma. Ez a mutató később némileg alacsonyabb szinten stabilizálódott, majd az elmúlt napokban ismét megemelkedett. Az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban, napi másfél száz és kétszáz között mozog, ami meghaladja a tavaszi hónapokban kimutatott legmagasabb értékeket.

Az országban eddig összesen 5252 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. A gyógyultnak nyilvánítottak száma 3081, vagyis jelenleg 2134 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 37 halálos áldozata van. Az országban eddig már több mint 375 ezer vírustesztet végeztek el.