Gergely
6 °C
23 °C

Életbe lép a maszkszigor Ausztriában

2020.09.11. 16:27

Az összes boltban és az osztálytermeket leszámítva az iskolák épületében is kötelezővé válik a maszk hordása, ezzel egy időben pedig ötven főben korlátozzák a magánrendezvényeket Ausztriában – foglalja össze az osztrák kormány közleményét az MTI. Azokon a rendezvényeken, ahol a vendégek nem rendelkeznek kijelölt ülőhellyel, például a magánbulikon, beltérben maximum ötven, kültéren legfeljebb száz személy gyűlhet össze. Az ülőhelyes nyilvános rendezvények felső létszámkorlátja beltérben a jelenlegi ötezer helyett ezerötszáz, kültéren pedig tízezer helyett háromezer fő.

Ausztriában június vége óta újra terjed a fertőzés, és csütörtökön már március végi rekordot döntött az új esetek száma. „Újra komolyodik a helyzet, a számok folyamatosan emelkedtek az elmúlt hetekben” – figyelmeztetett Sebastian Kurz kancellár az új szigorításokat ismertető sajtótájékoztatón.

A maszkviselés eddig csak a tömegközlekedési eszközökön, illetve az élelmiszerüzletekben és postahivatalokban volt kötelező. Hétfőtől minden üzlethelyiségre és iskolára kiterjesztik a szabályt, valamint a pincéreknek is hordaniuk kell a maszkot. Az osztálytermekben, a tornaórákon és az iskolaudvaron továbbra sem kötelező a száj és az orr eltakarása.

Ugyanakkor a sárga övezetekben található iskolában a testnevelésórákat lehetőség szerint a szabadban vagy a tornateremben kis csoportokban kell tartani, a fizikai kontaktust igénylő edzésformák mellőzésével. Énekelni is csak a szabadban vagy zárt térben, maszkban lehet. Péntektől hét osztrák régió kapott sárga, azaz közepes kockázatú besorolást: Bécs, Graz, Innsbruck, Korneuburg, Bécsújhely, Kufstein és Schwaz.

Kurz hangsúlyozta: az a céljuk, hogy elkerüljék az újbóli vesztegzárat. A kancellár újabb szigorításokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha továbbra is emelkednének az esetszámok.