Az orosz külügyminiszter szerint Snowden befogadása váltotta ki a nyugati szankciókat

2020.09.13. 23:42
Az orosz külügyminiszter szerint az Európai Unió feláldozza saját érdekeit, amikor büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen. A szankciókra Moszkva is válaszol, de konkrétumokat nem említett Szergej Lavrov.

Az Európai Unió sajnálatosan azt az utat választotta, hogy feláldozza geogazdasági és politikai érdekeit saját pillanatnyi kívánsága érdekében, hogy ne maradjon el az Egyesült Államoktól Oroszország megbüntetésében. Már megszoktuk 

idézi az MTI azt az interjút, amelyet a Rosszija 1 televízió készített az orosz külügyminiszterrel.

Szergej Lavrov szerint Oroszország ilyen körülmények között a jövőben csak „biztonsági háló” mellett fogja fejleszteni kapcsolatait az unióval. Kifejtette, hogy Moszkva nem kíván függeni Európa „szeszélyeitől”, és Oroszország fejlődését úgy akarja biztosítani, hogy azt önerőből, vagy azokkal való partnerségben tehesse meg, akik készek erre az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján.

Oroszországból szeretettel

Arra a kérdésre, hogy Moszkva válaszol-e majd az ellene bevezetendő új szankciókra, Lavrov kijelentette: 

a nemzetközi ügyekben a kölcsönösség elvét még senki sem törölte el.

Konkrétumokat nem jelentett be a külügyminiszter, de emlékeztetett, hogy a nyugati szankciók bevezetése már jóval az ukrán fordulat és a krími referendum előtt megkezdődött: Barack Obama amerikai elnök már akkor beindította a folyamatot, amikor Edward Snowden informatikus Oroszországba szökött. A tárcavezető elismerte, hogy a korábban a titkosszolgálatoknak dolgozó Snowden megsérthette ugyan az amerikai törvényeket, de leleplezte az Egyesült Államok szervezeteinek abszolút jogellenes, illegitim és sok vonatkozásban bűnös tevékenységét más országokkal szemben.

A külügyminiszter szerint Oroszország  „hozzászokott a szankciókhoz”, és megtanulta helyettesíteni az importot.

Az elmúlt években meggyőződtünk nyugati partnereink megbízhatatlanságáról, beleértve sajnos az Európai Unió tagjait

– nyilatkozott Lavrov, hozzátéve, hogy az energetikától az éltechnológiák fejlesztéséig számos terv létezett Moszkva és az EU együttműködésére.

Rámutatott, hogy az EU és Oroszország ugyanabban a geopolitikai térben helyezkedik el, ami „nagyon komoly viszonylagos előnyt biztosít a számukra”. Ez nem kihasználni a külügyminiszter szerint súlyos hiba lenne a geopolitikai és geoökonómiai versenyben.

Kapcsolódó

Valamire készülnek az oroszok

Egyre több jel utal arra, hogy a kezükbe vették a belarusz helyzet irányítását.