Zsófia
17 °C
21 °C

Újra kinyitnak az iskolák Olaszországban

2020.09.14. 16:01

Lucia Azzolina olasz oktatásügyi miniszter ünnepnapnak nevezte, hogy megint kinyitnak az iskolák, amelyek a járvány miatt március 10-e óta zárva tartottak. Olaszországban még az írásbeli érettségi is elmaradt, csak online szóbeli vizsgákat tartottak – adta hírül az MTI.

Bár a tanítás mindegyik 20 iskolából csak 12-ben indul el, Rómában a nyitás kezelhetetlen csúcsforgalmat eredményezett, két metrómegállót le is kellett zárni. 5,5 millió tanuló tért vissza az iskolapadba.

A járványügyi előírások értelmében a tanárok és a hat év fölötti diákok kötelezően szájmaszkot viselnek. Kivéve azokban a tantermekben, ahol minimum két méter távolságot tudnak tartani a tanulók között.

Az oktatási minisztérium már az első héten 96 millió egyszer használatos sebészeti szájmaszkot szállított ki az iskolákba. Több helyre még nem érkeztek meg az egyszemélyes padok, ezért a nebulók székeken ülnek és nem kell jegyzetelniük a füzetbe.

A lázmérést egyes iskolákban a szülőkre hagyják, máshol intézményes lázmérés van az iskola kapujában.

Az osztályokat az úgynevezett buborékrendszerrel szigetelik el egymástól. A gyerekek a szünetben sem hagyják el a termet, ha mégis, a többi osztálytól elszigetelten mozognak.

Hasonló újítás, hogy a helyhiány miatt két műszakban, délelőtt és délután tartanak órákat.

A nagy ováció ellenére délelőtt már jelentek meg felvételek az egyik római gimnáziumról, ahol a diákok semmilyen távolságot nem tartanak – írta az MTI. 

A Közegészségügyi Hivatal adatai szerint ezekben a napokban a járvány terjedése 0,4 százalékkal nőhet.