Zsófia
17 °C
21 °C

Nem látják szükségesnek az ismételt határzárat a közép-európai külügyminiszterek

2020.09.15. 19:49

Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei Szlovéniában megállapodtak arról, hogy a jövőben összehangolt válaszintézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésére. Az országok kéthetente rendszeresen egyeztetnek majd az új rendelkezésekről – mondta el Anze Logar szlovén külügyminiszter. A közép-európai országok az Európai Bizottságot is mihamarabbi közös cselekvési mechanizmus kialakítására sürgetik, arra az esetre, ha a fertőzöttek száma növekedne. A határok újbóli lezárását azonban nem szorgalmazzák.

Tomás Petrícek, a cseh diplomácia vezetője jelezte: ideje a közös fellépésnek az Európai Unióban a Fehéroroszországban kialakult válság kezelésére. Ivan Korcok szlovák külügyminiszter szerint az EU-tagországok külügyminisztereinek jövő hétfőn Brüsszelben egyértelmű jelzést kell küldeniük Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek arról, hogy hagyjon fel az erőszakkal, és kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel.

A bécsi ötök vagy más néven a középső ötök kezdeményezésnek Magyarország is tagja. Ez volt az említett országok külügyminisztereinek harmadik találkozója: júniusban Bécsben, júliusban pedig Budapesten tárgyaltak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Donald Trump amerikai elnök meghívására, egyedüli európai uniós miniszterként az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodások aláírási ceremóniáján vesz részt a washingtoni Fehér Házban, emiatt nem lehetett jelen a szlovéniai találkozón.