Vencel
13 °C
23 °C

Aláírták a történelmi közel-keleti békemegállapodást Washingtonban

2020-09-15T180804Z 2006048320 RC26ZI9F31UX RTRMADP 3 ISRAEL-GULF
2020.09.15. 23:04

Új Közel-Kelet születik – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban, az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniájának megnyitóján. Az elnök szerint „hazugságok, árulások sorozata, a terror ördögi köre akadályozta a közel-keleti megbékélési folyamatot évtizedeken keresztül”. Leszögezte: ma a világ azt látja, hogy a térségben inkább a megértést, az együttműködést választják.

Ez „egy hihetetlen és nagyon fontos nap” az egész világ számára – fogalmazott Donald Trump.

A ceremóniát a Fehér Ház Rózsakertjében tartották. Az amerikai elnök és a dokumentumot aláíró politikusok a balkonon mondták el a beszédeiket. Aztán a diplomáciai viszony létrehozását is magukban foglaló megállapodásokat írta alá Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere és Abdel-Latif az-Zajáni, a Bahreini Királyság diplomáciájának irányítója.

Donald Trump az Ábrahám Egyezménynek nevezett megállapodások megkötését olyan „nagy lépésnek” nevezte, amelynek révén a „többféle hitű és többféle háttérrel rendelkező emberek békességben és jólétben élhetnek együtt”. „Ez az egyezmény azt bizonyítja, hogy a térség nemzetei szakítanak a múlt kudarcot vallott megközelítéseivel. A Közel-Kelet népeinek többé nem megengedett az Izrael iránti gyűlölet mint hivatkozás a radikalizmusra vagy szélsőségességre” – hangsúlyozta az elnök.

Az Ábrahám Egyezmény értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesít Izraellel. Nagykövetséget nyitnak a zsidó államban, és felfuttatják a gazdasági és politikai együttműködést. Izrael ugyanakkor felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását.

Az amerikai elnök a ceremónia előtt a Fehér Házban külön-külön fogadta az izraeli kormányfőt, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminisztereit. Netanjahuval folytatott megbeszélésén az amerikai elnök utalt rá, hogy „legalább öt vagy hat ország” már jelezte, hogy hamarosan csatlakozik az egyezményhez. Arról nem beszélt, hogy mely országokról van szó.

(Borítókép: Tom Brenner / Reuters)