Friderika
10 °C
18 °C

Újra felgyújtottak egy menekülttábort Görögországban

2020.09.16. 06:24 Módosítva: 2020.09.16. 06:25

Egy héttel azután, hogy porig égett a Leszbosz szigeti Moria menekülttábor, most  Számosz szigetén csaptak fel a lángok egy hasonló létesítményben. A  tűzoltóknak azonban ezúttal sikerült megfékezniük a  lángokat, így  ezúttal senki nem sérült meg – írja az MTI.

A közeli Vati város polgármestere elmondta, hogy a tűz a tábor regisztrációs központjától nem messze ütött ki.  A tábor nincs veszélyben – mondta el a helyi Thema 104.6 rádiónak Jorgosz Sztancosz, aki korábban attól tartott, hogy a lángok a menekültek sátraira is átterjedhetnek. 

A rendőrség előállított néhány férfit gyújtogatás gyanújával, de egyelőre nem lehet tudni, kik ők és mi lehetett a szándékuk. A  múlt heti Leszbosz szigeti gyújtogatás óta, amely elpusztította az ottani Moria menekülttábort, görög politikusok nem zárták ki, hogy a menedékjogért folyamodó illegális bevándorlók másutt is ezt a taktikát követik majd a szigeteken lévő menekülttáborokban, hogy így érjék el áttelepítésüket Görögország szárazföldi részére, ahonnan könnyebb továbbállni gazdag észak-európai országokba.

Az athéni bevándorlásügyi minisztérium adatai szerint a 650 fő befogadóképességű vatii menekülttáborban jelenleg mintegy 4600 bevándorló tengődik. A leszboszi tűzeset nyomán az Európai Unióban felizzott a vita arról, kinek kell felelősséget vállania az uniós országokba illegálisan belépő, dokumentumok nélkül érkező migránsokért.

A török partok közvetlen közelében lévő görög szigeteket különösen súlyosan érintik a bevándorlási hullámok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Athénban tárgyalva kijelentette, hogy a migráció közös kihívást jelent az Európai Unió számára, és annak kezeléséből minden egyes tagállamnak ki kell vennie a részét.