Diána
11 °C
22 °C

Megválasztották az új japán miniszterelnököt

2020.09.16. 07:58

Szuga Josihidét választották meg szerdán kormányfőnek a japán parlament alsóházában, ahol a kormányzó Liberális Demokrata Pártnak (LDP) többsége van.

A 71 éves Szuga a japán kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozott nyolc évig, elődje, Abe Sinzó miniszterelnöksége idején. Számos kihívás elé néz, többek között a koronavírus-járvány idején kell új életre keltenie az ország gazdaságát – írta az MTI. Szuga azt mondta, politikájában abszolút elsőbbséget élvez majd a gazdaság beindítása, továbbá a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is. 

Kapcsolódó

Földműves fiából lehet a japán kormány új vezetője

Yoshihide Suga fiatalkorától kezdve keményen megdolgozott minden pozíciójáért.

Az LDP élére emelkedett politikus korábban hangoztatta, hogy folytatja leendő elődje monetáris politikáját a kormányzati kiadások és reformok területén, diplomáciai tevékenységének központjában pedig az Amerikai Egyesült Államok és Japán alkotta biztonsági szövetség áll majd. 

A korábbi miniszterelnök, Abe Sinzó augusztus 28-án jelentette be lemondását tisztségéről, romló egészségi állapotára hivatkozva.