Egységkormány állhat fel Líbiában

2020.09.17. 08:28 Módosítva: 2020.09.17. 09:53

Október végéig távozni akar posztjáról Fajez Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai Nemzeti Egységkormány miniszterelnöke.  Szarrádzs vezeti a nyugat-líbiai Tripoliban működő egységkormányt (GNA), míg Kelet-Líbia és az ország déli területeinek többsége a Halífa Haftar tábornok vezette rivális kormány fennhatósága alá tartozik. A 2015-ben megalakított GNA élén kezdettől Szarrádzs állt, annak az ENSZ-támogatással született politikai megállapodásnak az eredményeképpen, amelynek célja Líbia egyesítése és stabilizálása volt, hogy felszámolják azt a káoszt, amely a Moammer Kadhafi diktátor uralmát megdöntő 2011-es lázadás nyomán hatalmasodott el az észak-afrikai országban.

Fajez Szarrádzs találkozója Kuigi Di Maioval Tripoliban 2020. szeptember 1-én
Fajez Szarrádzs találkozója Kuigi Di Maioval Tripoliban 2020. szeptember 1-én
Fotó: The Media Office Of The Prime Mi / Reuters

A szemben álló két líbiai kormány képviselői a múlt héten megegyeztek a kulcsfontosságú tisztségek elosztásáról egy jövőbeni egységes államban – derült ki a marokkói tárgyalásaikról kiadott csütörtöki közleményből. Haftar tábornok pedig szombaton arról biztosította az Egyesült Államok nagykövetségét, hogy fél év szünet után újraindulhat az olajkitermelés Líbiában, miután sikerült kidolgozni egy pénzügyi modellt, amely szavatolja, hogy az olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket a felek átláthatóan fogják szétosztani.

Szarrádzs televíziós beszédében bejelentette: 

Őszinte szándékom átadni a funkciómat a következő végrehajtó hatalomnak legkésőbb október végén. Remélhetően a párbeszédet irányító bizottság addigra befejezi a munkáját, és megválasztja az új elnöki tanácsot és miniszterelnököt.  • Hírek
  • Hírek