Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

A Kreml bizonyítékokat kér, hogy Alekszej Navalnijt valóban megmérgezték

2020.09.18. 22:39 Módosítva: 2020.09.18. 22:39

Ha valaki vegyi fegyvert használna Oroszországban, azonnal jelentenék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – nyilatkozott a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov a német vádakra reagált, miszerint Alekszej Navalnij ellenzéki bloggert az orosz titkosszolgálat akarta megölni a Novicsok' nevű idegméreggel. Georgij Alburov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) kutatórészlegének tagja, aki a szállodai szobában volt a mérgezés idején, azt állítja nem a vízben, hanem az üveg peremén volt a méreg. Elmondta, hogy a palackokat azon a repülőgépen vitték ki Oroszországból, amelyet a Cinema for Peace Foundation elnevezésű civil szervezet bérelt ki Navalnij Berlinbe szállítására.

A szóvivő hangsúlyozta, ha tényleg Novicsok lett volna az üvegen, mindenki megbetegszik, aki hozzáért vagy akár csak a közelében tartózkodott.  

Oroszországnak több elmélete is van. Egyes feltételezések szerint egy külföldi titkosszolgálat hajtott végre ál-mérgezést. De az is felmerült, hogy Navalnij idegen titkosszolgálatoknak dolgozott. 

A Kreml kijelentette, hogy nem találtak semmilyen bizonyítékot a mérgezésre, és kérik a nyugati államokat, hogy osszák meg az információikat és bizonyítékaikat, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá.   • Vennék
  • Hírek