Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,42 Ft
8 °C
30 °C

Titkos tibeti hadsereg a kínai határnál

000 1X15HQ
2020.09.18. 01:23

A napokban temették el azt a tibeti katonát, Nyima Tenzint, akit az India és Kína közötti határvillongásokban lőttek le. A katonai tiszteletadáson felvonták az indiai és a tibeti zászlót is, és az indiai kormányzó párt képviselője kifejezte reményét, hogy béke lesz az indiai–tibeti határon. 

Azóta levették a bejegyzést a Twitterről, mert felkorbácsolta az indulatokat a kínai kormánynál.

Az ügy pikantériája, hogy India ritkán ismeri be, hogy létezik a határnál őrt álló titkos tibeti hadsereg, melynek tagjai szeretnék visszafoglalni a hazájukat Kínától. Az még kényesebb, hogy India nyíltan megkérdőjelezte Kína tibeti jelenlétének legitimitását.

India 1962-ben alapította meg a Special Frontier Force (SFF) nevű tibeti emigránsokból álló hadsereget, kevéssel a kínai–indiai háború befejezése után. A szervezet titkos, félkatonai és gerilla hadviselésre képezték ki az embereit.

Tenzin nyilvános temetése rávilágított, hogy India egyre nyíltabban felvállalja a tibeti ügyet, és egyre nagyobb szerepet szán a tibeti emigránsoknak. 

(Borítókép: Mohd Arhaan ARCHER / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek