Botond, Mózes
EUR 386,92 Ft
USD 371,92 Ft
14 °C
29 °C

Szigorúan büntetik a karantént elhagyókat Nagy-Britanniában

2020.09.20. 16:03

A brit kormány jelezte, hogy ha az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket, még szigorúbb szabályokhoz folyamodnak. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC-nek elmondta:

igaz, hogy a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek, illetve a halálos áldozatok száma jelenleg alacsony, de ez a két adat késleltetéssel követi a kiszűrt fertőzések számának változásait.

A politikus visszautasította azt a riporteri felvetést, hogy a kormány túlreagálná a koronavírus-helyzetet. Kijelentette:

a halálozási számok a korábbi kiugró adatoknál valóban alacsonyabbak, de ez a mostani helyzet, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fertőzések számának növekedése után elkezd növekedni a kórházi kezelésre szorulók, majd a halálozások száma is. Nagy-Britannia fordulópont előtt áll, de ha mindenki betartja a járvány megfékezését célzó előírásokat, akkor elkerülhetők az országos szintű korlátozó intézkedések.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor a héten kijelentette, hogy a brit gazdaság nem viselné el az újbóli teljes körű országos zárlatot, és neki egyáltalán nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú intézkedések elrendelése.

Szeptember végétől jelentős pénzbüntetést kapnak, akik nem tartják magukat a karanténszabályokhoz. A brit kormány új rendelete alapján szeptember 28-tól ezer font (csaknem 400 ezer forint) bírság szabható ki azokra, akiket pozitív koronavírus-teszt vagy közeli ismerősük, hozzátartozójuk pozitív tesztje miatt elkülönítésre köteleznek, ám ennek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget. Ismétlődő kihágás esetén 10 ezer fontig terjedő büntetés is kiróható.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla