Mihály
2 °C
16 °C

Visszaállítja a szankciókat Iránnal szemben az Egyesült Államok

2020.09.20. 14:34

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter harminc nappal ezelőtt jelentette be, hogy az Egyesült Államok újra be akarja vezettetni Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel az Iránnal megkötött 2015-ös nukleáris megállapodásban. Az amerikai fél szerint Teherán megszegte kötelezettségeit, ezért Washington a maga részéről elindította a szankció-visszaállítási mechanizmust. Ennek értelmében közép-európai idő szerint vasárnap hajnali egy órakor a maga részéről újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket. Az amerikai kormány ezt azzal is indokolja, hogy a Biztonsági Tanács képtelen volt meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót, amely 13 évig érvényben volt, és októberben lejár.

A Fehér Ház azt tervezi, hogy hétfőn kiad egy rendeletet arról, hogy milyen módon akarja kikényszeríteni a szankciók betartását minden ENSZ-tagállamnál. A külügy- és a pénzügyminisztérium pedig ismertetni fogja, hogy Washington milyen eszközökkel fogja büntetni a szankciókat be nem tartó magányszemélyeket és vállalkozásokat.

Az amerikai lépést ellenzi a Biztonsági Tanács többi tagja, és fogadkoznak, hogy nem vesznek róla tudomást. Azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok 2018-ban felmondta a 2015-ös megállapodást, így már nem indíthatja el a szankció-visszaállítási mechanizmust. Washington viszont ragaszkodik ehhez a megoldáshoz, mondván, hogy a szerződés aláírója volt, és tagja a BT-nek.

Irán szombaton levelet küldött a Biztonsági Tanácsnak. Ebben kijelentette, hogy az amerikai intézkedés semmis, nincs jogi érvénye, ezért teljesen elfogadhatatlan. Vasárnap Teherán felszólította a világot, hogy „egyhangúlag” ítélje el „a felelőtlen amerikai lépéseket”. Úgy ítélve meg, hogy Washington „elszigetelt” és „a történelem rossz oldalán áll”, az iráni külügyi szóvivő leszögezte: Teherán azt az üzenetet küldte az Egyesült Államoknak, hogy térjen vissza a nemzetközi közösségbe, és tartsa tiszteletben kötelezettségvállalásait.

Az orosz külügyminisztérium is elítélte az egyoldalú amerikai bejelentést az ENSZ-szankciók újbóli érvényességéről, mondván, hogy a washingtoni állítások minden jogi alapot nélkülöznek. Oroszország, Irán szövetségese azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy bohózatot játszik, és hangsúlyozta, hogy az amerikai kijelentések nem felelnek meg a valóságnak. Oroszország teljes támogatásáról biztosította a BT tagjainak többségi álláspontját, amely szerint Washington kezdeményezésének nincsen jogi érvénye. Hozzátette, hogy folytatják a 2015-ben megkötött atomalku megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseket.

Közleményt adott ki a brit, a francia és a német külügyminiszter, valamint Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, amelyben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak nincs joga visszaállítani az ENSZ-szankciókat Iránnal szemben, miután két évvel ezelőtt felmondta az atomalkut – számolt be az MTI.