Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Tőkés Lászlót zavarja, hogy Semjén Zsolt beavatkozik a választási kampányba

2020.09.20. 18:26

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra biztatja az erdélyi magyarokat, hogy ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is a jövő vasárnap tartandó önkormányzati választásokon – írta az MTI.

Tőkés László kifogásolta a templomi pártpolitikai kampányt és magyarországi kormánypolitikusok pártos beavatkozását a romániai önkormányzati választások kampányába. A volt püspök több olyan közelmúltbeli esetet is felidézett, amikor a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben (KREK) egyházi szertartásokon hangzottak el pártos kampányüzenetek. Felhívta a figyelmet: amíg ő püspök volt, az erdélyi magyar egyházak állást foglaltak nemzeti ügyekben, de nem hangzottak el soha pártpolitikai agitációk.

Elmondása szerint nem tudná elképzelni, hogy Magyarországon templomokban és iskolákban választási felhívások hangozzanak el.  Tőkés Lászlót megdöbbentette Semjén Zsolt kormányfő-helyettes  múlt heti videóüzenete és  Potápi Árpád János államtitkár több közelmúltbeli nyilatkozata.

A fő kifogása az volt, hogy a miniszterelnök-helyettes egyoldalúan az RMDSZ jelöltjeinek támogatására szólította fel az erdélyi magyarokat, a többi pártot pedig esélytelennek minősítette. Potápi Árpád János pedig azt nyilatkozta: „egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani”. Ez Tőkés Lászlót a régi idők egypártrendszerére emlékeztette.

Tőkés László részletes felhívása az erdélyi politikus Facebook-oldalán olvasható.  • Vennék
  • Hírek