Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Orosz gépek bombázták a lázadók északnyugat-szíriai állásait

2020.09.20. 22:40

Orosz harci gépek a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai állásokat bombáztak vasárnap. Ez volt a legnagyobb szabású légitámadás azóta, hogy mintegy fél éve Törökország és Oroszország megállapodott a tűzszünetről.

Szemtanúk szerint a harci gépek Idlíb város nyugati elővárosait támadták. A város nyugati részén fekvő Dzsabal az-Zavíját a közelben lévő állásaiból a szíriai kormánysereg tüzérsége támadta. Veszteségekről egyelőre nem érkeztek hírek.

Ez a harminc légicsapás messze a legsúlyosabb légitámadás a tűzszüneti megállapodás óta

– mondta Mohammed Rasíd volt lázadó, önkéntes légoltalmi megfigyelő, akinek a hálózata a lattakai orosz légi bázis mozgását figyeli.

Más megfigyelő központok szerint az orosz Szuhoj vadászgépek Idlíb nyugati részét támadták, azonosítatlan drónok pedig két lázadó kézen lévő városra csaptak le a Szahel al-Gab-síkságon, Hama tartománytól nyugatra.

Az orosz erők támogatta offenzívának véget vető márciusi megállapodás óta nem volt nagyobb szabású légitámadás. Az offenzíva következtében több mint egymillió ember menekült a Törökországgal határos térségbe a harcok elől.

A Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök által megkötött megállapodás kizárta a két ország közötti szíriai katonai konfrontációt azt követően, hogy Ankara több ezer katonát vonultatott fel Idlíb tartományban, hogy megakadályozza az orosz erők további előrenyomulását.

Szemtanúk szerint a szíriai előőrsök szórványosan lőtték a török támaszpontokat az elmúlt két hétben. A lázadók szerint a szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák katonákat vonultattak fel a frontvonalakra.  • Vennék
  • Hírek