Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Újra működik a TikTok az Egyesült Államokban

2020.09.20. 08:40

Donald Trump támogatja a kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztó alkalmazás működését az Egyesült Államokban ezután is lehetővé tevő elvi megállapodást, amelyet az Oracle és a Walmart amerikai cég kötött a kínai tulajdonossal, a Bytedance-szel – közölte az amerikai elnök.

Ezt követően az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy szeptember 27-ig felfüggeszti azt a pénteken kiadott rendeletet, amely vasárnapi hatállyal megtiltotta az Egyesült Államokban a TikTok letöltését az Apple és a Google felületeiről.

A tiltást az amerikai hatóságok azzal indokolták, hogy

a Kínai Kommunista Párt nyilvánvalóvá tette, hogy módjában, illetve szándékában is áll felhasználni az alkalmazást az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, külpolitikájának és gazdaságának veszélyeztetésére.

A TikTokot mintegy százmillió amerikai használja, világszerte pedig 2,2 milliárd felhasználója van. Egy tájékozott forrás szerint a haladék lehetőséget ad a három cégnek, hogy TikTok Global néven olyan vállalatot hozzanak létre, amely az amerikai kormányzati aggályok orvoslásával irányíthatja a videomegosztó működését az Egyesült Államokban.

Donald Trump arról beszélt a Fehér Házban, hogy az Oracle és a Walmart teljesen az ellenőrzése alatt tartja majd a TikTok Global működését, százszázalékos biztonság mellett, és a vállalkozás 25 ezer amerikait foglalkoztat majd Texas államban.

A kínai állam még nem hagyta jóvá a megállapodást – tette hozzá a Reuters.