Botond, Mózes
EUR 385,27 Ft
USD 369,21 Ft
12 °C
29 °C

Mégsem szabadulhat a terrorizmus vádjával elítélt Szőcs Zoltán

2020.09.21. 16:19

A brassói bíróság megváltoztatta a bukaresti bíróság első fokú döntését, mégsem szabadulhat a terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Szőcs Zoltán – tudósított az MTI. Az ő szabadlábra helyezéséről még július végén döntött a bíróság, most ezt változtatták meg másodfokon. Bűntársa, Beke István hasonló kérelmét is elutasították.

Beke és Szőcs a  Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke.

A romániai  terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította őket bíróság elé. Terrorista merénylet előkészületével vádolták őket, konkrétan azzal, hogy 2015-ben a román nemzeti ünnep napján akartak bombát robbantani a tömegben Kézdivásárhely főterén. Erre lehallgatott telefonbeszélgetésekből következtettek, illetve abból, hogy Beke lakásán petárdákat talált a rendőrség.

Az erdélyi magyar közvéleményt kezdetektől megdöbbentette a per, de még az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság sem látott bizonyítékot a vádak nagy részére, ezért csak 11 és 10 hónapot szabott ki, amelyet már leültek addigra előzetesben. 

Ezt változtatták másodfokon 5 évre.

Szőcs Zoltán legközelebb november 25-én kérheti a feltételes szabadon bocsátást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3999 Ft
3400 Ft
  • Vennék
  • Hírek