Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Döntöttek az olaszok, kisebb lesz a parlament

REGIONALI-2020-CopertinaV2-1280x720
2020.09.21. 18:02 Módosítva: 2020.09.23. 18:30

Olaszországban vasárnap és hétfőn délután háromig szavazhattak helyhatósági képviselőkre és az ezzel párhuzamosan a parlament létszámának csökkentésére kiírt népszavazáson. Az erre jogosultak többsége egyetértett kisebb létszámú országházzal. A belügyminisztérium nem végleges adatai szerint a részvételi arány országosan mindkét kérdésben 53,3 százalék volt.

A legtöbben vasárnap estig az új tartományi elnököt választó északi Valle D'Aostában és Toscanában, főként Firenzében mentek szavazni, a legkevesebben Szicíliában, ahol csak népszavazást tartottak.

A hét régióban egyébként 18 és fél millió embert vártak az urnákhoz, az országos referendumon több mint 51 millióan jogosultak a szavazásra. Az olasz választók többsége igent mondott a parlament létszámának csökkentéséről kiírt népszavazáson.

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) kezdeményezte népszavazáson a résztvevők legalább 65 százaléka támogatta a törvényhozás létszámának csökkentését.

Venetóban Luca Zaia, a jobboldali Liga politikusa harmadszorra is elnyerte a régió elnöki székét, Liguriában a jobbközép Giovanni Toti duplázott. Campaniában a balközép távozó elnöke, Vincenzo De Luca maradhat a helyén. Marchéban a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) jelöltjeként Francesco Acquaroli vezet. Szoros a verseny Toscánában, ahol enyhe előnyt élvezhet a balközép Eugenio Giani a Liga jelöltjével szemben, míg Pugliában fej-fej mellett van a baloldal és a FdI.

(Borítókép: Olasz helyhatósági választások térképe. Fotó: open.online)