Az oroszok szerint a Navalnij-üggyel csak az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését akarják meghiúsítani

2020.09.22. 16:02

A Navalnij-ügy egyik fő célja annak megakadályozása, hogy megépüljön az Északi Áramlat-2 gázvezeték, amelyben elsősorban a cseppfolyósított földgáz (LNG) európai eladásait növelni kívánó Egyesült Államok érdekelt - állította Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden kiadott közleményében. 

A kémfőnök szerint amerikai érdekek állnak a háttérben, amelyek célja, hogy az Egyesült Államok növelje Európa felé a cseppfolyósított földgáz exportját.

Az Északi Áramlat 2 szállítási útvonalnak a blokkolása azzal a látszattal, hogy Oroszországot Navalnij megmérgezése miatt büntették meg, tipikus példája az európai gázpiacért folytatott rosszhiszemű konkurenciaharcnak. Washington számára rendkívül fontos az Északi Áramlat leállítása, mert meghiúsítja a Fehér Háznak az Európába irányuló amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítások növelésére vonatkozó terveit

– hangoztatta Nariskin az orosz hírügynökségek által ismertetett közleményében.

A kémfőnök szerint állításait megerősíti, hogy Donald Trump amerikai elnök sürgette Németországot, lépjen ki az Északi Áramlat 2 projektből. Mike Pompeo külügyminiszter pedig közölte: a csővezeték bekerül az Egyesült Államok ellenfelei elleni szankciókról rendelkező törvénybe. Hozzátette, hogy amerikai republikánus szenátorok megfenyegették Mukran német kikötőváros vezetését.

Nariskin kitért arra, hogy ebben a törekvésben Lengyelország, a balti államok és Ukrajna is be akarja bizonyítani Washingtonnak „saját hasznosságát”. Szerinte ugyanakkor az európaiak többsége érti, hogy a vezetékről való lemondás jelentős kárt okoz majd az EU-nak, mert leszűkül a forrás, amely a kontinens gazdaságának újraindításához szükséges.

A Deutsche Bankra hivatkozva azt írta a kémfőnök, hogy az idén 8,6 százalékos visszaesés várható az európai GDP-ben. Kifejezte reményét, hogy Európában felülkerekedik a józan ész a várhatóan kemény tél előtt, amely növelni fogja a gázfogyasztást.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak arra a követelésére reagálva, hogy szolgáltassák ki neki azt a ruhát, amelyet augusztus 20-án viselt – amikor német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálat szerint megmérgezték –, kijelentette:

a páciens iránti minden tisztelet mellett mi nem foglalkozunk ruhával, ez nem a mi profilunk.

Kifogásolta, hogy az ellenzéki politikus stábja külföldre vitte a bizonyítékokat. Elmondta, hogy Moszkva még mindig nem kapta meg Berlintől a vizsgálati eredményeket, ami megnehezíti a nyomozást.

Kapcsolódó

A Kreml bizonyítékokat kér, hogy Alekszej Navalnijt valóban megmérgezték

Ha tényleg Novicsok lett volna az üvegen, mindenki megbetegszik, aki hozzáért vagy akár csak a közelében tartózkodott – érvelnek az oroszok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek