Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Javult az európai fogyasztói hangulat, de a pesszimizmus nem múlt el

2020.09.22. 18:07

A vártnál jobban alakult a fogyasztói hangulat szeptemberben, de még mindig pesszimisták az emberek – áll az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes jelentésében. Ez azt jelenti, hogy mínusz 13,9 pontra javult eurózóna hangulatindexe. Az elemzők ennél kicsit kevesebbre számítottak – adta hírül az MTI.

Ennek ellenére ez elmarad a járvány előtti szinttől és alulmúlja a mínusz 11,1 pontos hosszú távú átlagot is. 

Idén a negatív rekordot áprilisban érte el ez a mutató, akkor mínusz 22 pontra zuhant.  

Az év mínusz 8,1 pontról indult januárban. 

A 27 tagállamra vonatkozó hangulatindex 0,6 ponttal javult. 

A fogyasztói hangulatindex azt méri, hogy a háztartások mennyire derűlátóak, terveznek-e nagyobb vásárlásokat, vagy inkább spórolnak. 

Az DG EcFin havonta végzi el a kutatást telefonos felmérés formájában, mintegy 23 ezer háztartás bevonásával. A kérdések a gazdasági és pénzügyi helyzetre, a megtakarítási és vásárlási hajlandóságra vonatkoznak, ezt mérik pontozással.

Idén még nem volt pozitív szám.

A részletes adatokat angol nyelven ITT megtekinthetik az érdeklődők. 

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek