Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Tizennyolc évre ítélték Kínában az államfőt kritizáló ingatlanmágnást

2020.09.22. 08:24

A 69 éves Zsen Cse-csiangot márciusban vették őrizetbe, röviddel azt követően, hogy egy írást tett közzé az interneten, amelyben a kínai elnököt a tavaly decemberben, a közép-kínai Vuhan városából kiinduló koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésével vádolta meg. Esszéjében a szókimondó stílusáról elhíresült Zsen úgy vélekedett, hogy a szólásszabadság korlátozásával és a visszaélésekről a leplet lerántók elhallgattatásával a kínai vezetés tovább súlyosbította a helyzetet. Az írás egy pontján Zsen vélhetően burkolt utalást tett a kínai elnökre – akit név szerint egyszer sem említ –, amikor így fogalmazott:

nem egy császárt látok ott az »új ruhájában«, hanem egy meztelenre vetkőzött bohócot, aki ragaszkodik hozzá, hogy császár maradhasson.

A korábban a Huajüen Ingatlanvállalat igazgatótanácsi elnökének, valamint helyettes párttitkárának pozícióit betöltő Zsent júliusban 46 évnyi tagság után kizárták a Kínai Kommunista Pártból a többi között a „párt és az ország imázsának bemocskolása”, valamint a párttal szembeni „hűtlenség és őszintétlenség” miatt. A lépés amiatt is erős üzenetet közvetít, mert nem csupán Zsen maga számított a párt prominens tagjának, de apja, Zsen Csüen-seng korábban kereskedelmi miniszterhelyettesként szintén jelentős politikai befolyással bírt.
    

Zsen Cse-csiang már 2016-ban is szembekerült a pártvezetéssel: akkor egyéves felfüggesztést kapott büntetésként amiatt, hogy az interneten közzétett bejegyzésekben kritizálta Hszi-propaganda intézkedéseit és azzal kapcsolatos álláspontját, hogy az állami médiának a párthoz kell igazodnia. Ezzel egy időben leállították az ingatlanmágnás 37 millió követővel rendelkező fiókját a kínai Twitternek nevezett Weibo mikroblogon.

A kedden kiadott közlemény szerint Zsent a bíróság bűnösnek találta jelentős mennyiségű közpénz elsikkasztása, kenőpénzek elfogadása, valamint hatalommal való visszaélés vádpontokban, ezért tizennyolc év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte. Hozzáteszik: a férfi minden vádpontban elismerte a bűnösségét, és elfogadta a bíróság határozatát, nem kíván fellebbezni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek