Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Női náci karlendítés és halálos rendőri erőszak a börtönben

2020-09-21 18 21 30-Index - Külföld - A náci karlendítés csak a
2020.09.22. 06:53
Alapos vizsgálatot sürget a Belgiumban tisztázatlan körülmények között elhunyt szlovák vállalkozó, Jozef Chovanec özvegyének ügyvédje. Ann Van de Steen az Indexnek telefonon nyilatkozva elmondta: noha Chovanec fehér férfi volt, az eset annyiban valóban hasonlít az amerikai George Floyd halálához, hogy ha nem külföldi lett volna, az ügy Belgiumot is jobban foglalkoztatná.

Diplomáciai ütésváltásra már sor került Belgium és Szlovákia között, ám az áldozat családja szempontjából még semmilyen megnyugtató fejlemény nem történt Jozef Chovanec szlovák vállalkozó halálának tisztázására; az esetből az augusztusban nyilvánosságra került, botrányos, karlendítős felvétel nyomán lett csak ügy – derül ki Ann Van de Steen, az özvegy, Henrieta Chovancová belga ügyvédje az Indexnek adott nyilatkozatából. Az alábbi videón kirívóan erőszakos tartalom szerepel, megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Chovanec – aki szlovák munkavállalókat közvetített Belgiumba, így rendszeresen megfordult a két ország között – 2018 februárjában halt meg, miután összetűzésbe került a rendőrökkel a Brüsszelhez közeli, Charleroi-i repülőtéren, és zavartan, rendbontóan viselkedett. Annak a gépnek a kapitánya, amellyel elutazott volna, nem volt hajlandó végrehajtani a felszállást, amíg a rendőrök nem intézkednek. Ezt követően került Chovanec egy ideiglenes reptéri fogdába. 

Egy ipari kamera felvételei arról tanúskodnak, hogy az egyik beavatkozó rendőrnő a repülőtéri cellában náci karlendítéssel üdvözli kollégáit, akik pedig Chovanec mellkasán térdelnek. A megnyilvánuláson nevető rendőrök 16 percen keresztül tartották mozdulatlan helyzetben a szlovák férfit, térdüket a mellkasához szorítva. Chovanec az özvegye szerint egy betegségéből adódóan viselkedhetett zavartan. A cellában a fejét szándékosan a falba verte, vérzett is. 

Tisztázatlan részletek 

A hivatalos verzió szerint a vállalkozó napokkal később, a kórházban hunyt el szívleállás következtében; özvegye viszont elképzelhetőnek tartja, hogy már a helyszínen – csak éppen el akarták tussolni az ügyet. 

Két és fél év elteltével sem világos, mi okozta a halálát. Azért, mert beverte a fejét a falba? Órákon át nem látta orvos. Nem találjuk kielégítőnek az orvosi jelentést, a mi szakértőink teljes körű vizsgálatot sürgetnek 

– mondta Van de Steen. Mint elmondta, bírósági perre készülnek, az az érzése, a hatóságok a szőnyeg alá akarták söpörni az ügyet. 

Ann Van de Steen
Ann Van de Steen
Fotó: COTTYN

Ügyfelemet nem az anyagi kártérítés foglalkoztatja elsősorban. Hanem az, hogy mindenkit elszámoltassanak, aki szerepet játszott Jozef Chovanec halálában. Nem vették emberszámba, egy darab koszként kezelték, és 16 percig térdeltek rajta, mielőtt meghalt volna. Ezeket mind alaposan ki kell vizsgálni.

Az egész ügyből csak a felvétel és a náci karlendítés nyomán lett botrány. A rendőrnő, akit felelősségre vontak emiatt, állítása szerint csak viccelt – és már azt is megbánta –, miután Chovanec állítólag németül vagy „egy arra emlékeztető nyelven” becsmérelte őket. 

Hogy lehetne már ez vicc? És hogyan tehette ezt egy olyan férfi, aki alig lélegzett? A rendőrök azért vannak, hogy minket védjenek. Az egész légkörből, ami a videófelvételen látszik, az derül ki, hogy ebben az esetben nem ez volt a helyzet. Így nem szabad emberekhez viszonyulni, ahogy ezek a rendőrök tették

–  így az ügyvédnő, aki szerint a karlendítés csak a kegyetlenség betetőzése volt.

Chovanec mint George Floyd 

Ann Van de Steen bizonyos fokig egyetért azzal, amit sokan felvetettek: ez Európa George Floyd-ügye. George Floyd fekete férfi fehér rendőr igazoltatása után halt meg az egyesült államokbeli Minneapolisban idén májusban, a nyáron is tartó tüntetés- és zavargáshullámot váltva ki. Ügyére szintén egy nyilvánosságra került felvétel hívta fel a figyelmet. Henrieta Chovancová jogi képviselője szerint 

Ha Chovanec belga lett volna, Belgium is máshogy állt volna hozzá az ügyhöz – ez a személyes véleményem. De külföldi volt. Igaz, hogy nem fekete, mint George Floyd, de ez az ügy ugyanúgy a rendőri erőszakról szólt. El tudom képzelni, mit gondolnak erről Szlovákiában: miként lehetséges, hogy ez megtörténhetett Belgiumban? 

Kérdést vet fel az is, miért csak akkor kezdődött meg a felelősségkeresés Belgiumban, amikor nyilvánosságra került a felvétel, amely pedig az ügy aktáihoz volt csatolva.

Diplomáciai és európai ügy

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter diplomáciai jegyzékkel fordult Belgiumhoz, az ügyben hetek óta folyik az egyeztetés. A pozsonyi parlament határozatban sürgette a vizsgálatot. Jövő hétfőn magas beosztású igazságügyi illetékesek találkoznak. Az Európai Bizottság nem avatkozik közbe, mert tagállami hatáskörnek ítélte a kérdést. Szlovákiai európai parlamenti képviselők szlovák szemtanúk meghallgatását sürgették nemrég

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornának azt mondta: messzire nyúlnak a szálak, az EU vezetőinek nagy lehet a felelőssége az ügyben.

Az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel volt Chovanec halála idején Belgium miniszterelnöke, Catherine De Bolle akkori belga rendőrfőnököt pedig pár héttel a történtek után nevezték ki az Europol ügyvezető igazgatójává.

(Borítókép: Ctislav Pribina / YouTube)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport