A Facebook kész elhagyni Európát

2020.09.23. 19:20

Az Európai Bíróság júliusban hozott ítélete hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amely lehetővé tette a cégeknek, hogy európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsák. Írország legfelsőbb bíróságán ezután eljárás indult, hogy a Facebook ne kezelhesse amerikai szerverein az európai felhasználók személyes adatait. Az Egyesült Államok  szövetségi államai ugyanis nem szólnak bele olyan drasztikusan az adatfelhasználásba, mint EU tagországa. Az az ír adatvédelmi bizottság, a DPC szerint indokolt az adatokat az EU-ban tartani.

The Guardian írja, hogy a Facebook adatvédelmi igazgatója, Yvonne Cunnane erre úgy reagált, hogy hogy kész akár teljesen leállítani a Facebook és az Instagram működését Európában, amennyiben az új szabályozás ellehetetleníti, hogy adatokat továbbítsanak  EU-tagországokból az Egyesült Államokba.

Nem világos, hogyan tudnák folytatni az olyan szolgáltatások üzemeltetését az EU-ban, mint a Facebook vagy az Instagram.

Az új szabályozás több mint 400 millió ember hozzáférését teszi kockára az ingyenesen használt közösségi médiához. Nehezen elképzelhető azonban, hogy Mark Zuckerberg tényleg lemondana egy ekkora piacról, hiszen azáltal, hogy a Facebook és a tulajdonában lévő Instagram ingyenesen kínálja a szolgáltatást, számos értékes, marketingcélokhoz is felhasználható adathoz hozzájut.

Azok a felhasználók, akiket ez az üzleti modell zavart, eddig is inkább választottak olyan konkurens szolgáltatásokat – például Telegram –, amelyek nyílt forráskódúak és tevékenységük nyomon követhető.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM