Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Európai arcfelismerő rendszereket adtak el Kínának

162124490 10
2020.09.23. 07:25

Három cég Franciaországból, Svédországból és Hollandiából arcfelismerő technológiákkal és IP-kamerákkal felszerelt megfigyelőrendszereket exportált kínai biztonsági cégeknek – derül ki az Amnesty International emberjogi szervezet jelentéséből. A riport közölte továbbá, 

lehetséges, hogy az európai megfigyelőrendszereket az ujgurok és egyéb kiszolgáltatott csoportok megfigyelésére használták.

A jelentésben az Amnesty Interenational közli, hogy a svédországi Axis vállalat többször is az ajánlott cégek között volt a kínai állam megfigyelőrendszereinek pályázati dokumentumaiban.

A riport megjelentetését úgy időzítette az emberjogi szervezet, hogy az a megfigyelőrendszerek exportálásáról szóló uniós tárgyalások hetében jelenjen meg – írta a Politico.

Az Axis szóvivője szerint természetes, hogy Kínában az ajánlott cégek listáján vannak, hiszen globálisan vezető vállalatnak számítanak az IP-kamerák forgalmazásában.

A holland Noldus szóvivője pedig így reagált az Amnesty International vádjaira:

A harminc év alatt, amióta a cégünk kutatóeszközöket fejleszt, egyszer sem találkoztunk olyan esettel, amikor emberi jogokat sértettek meg a technológiánk segítségével, és őszintén nem tudom, ilyesmi hogy történhetne meg. Az Amnesty International nem mutatott egyetlen erre mutató bizonyítékot sem.

A harmadik érintett, a francia Idemia cáfolta, hogy arcfelismerő rendszereket adott volna el Kínának, és közölte, hogy a szoftvert, amelyet egy sanghaji biztonsági cég rendelkezésére bocsátottak, semmilyen körülmények között nem használták valós idejű megfigyelésre.