Botond, Mózes
EUR 386,96 Ft
USD 372,04 Ft
14 °C
29 °C

Kínai kémet fogtak a New York-i rendőrségnél

2020.09.23. 08:52

Szövetségi ügynökök tartóztattak le egy közösségi ügyekkel foglalkozó rendőrt New Yorkban, és óvadék nélkül tartották fogva. A vád szerint a Kínai Kommunista Pártnak kémkedett, pénzt csalt ki és hivatalos kihallgatást akadályozott.

A harminchárom éves kínai férfi, Baimadajie Angwang szoros szálakkal kötődik a Kínai Kommunista Párthoz a bírósági dokumentumok szerint. Az NBC News információi szerint Angwang, akinek a szülei nyugdíjazott tagjai a Kínai Kommunista Pártnak, „helytelenül kapott amerikai állampolgárságot”, amit úgy szerzett meg, hogy üldözött tibeti menekültnek adta ki magát. A rendőrségnél és az amerikai hadseregnél betöltött pozícióját arra használta, hogy a New York-i rendőrség nem nyilvános, belső ügyeiről bizonyos kínai vezetőknek jelentsen.

Az állítólagos Kínai Népköztársaság által elkövetett kínzás és üldöztetés ellenére a szövetségi vizsgálat kiderítette, hogy Angwang többször is visszautazott a Kínai Népköztársaságba, mióta megkapta menekült státuszát

– állítja a Szövetségi Ügyészség egyik dokumentuma. Az ügyészség szerint ezek az információk nem egy olyan személy viselkedésére utalnak, aki tart a Kínai Népköztársaság megtorlásától. Azt támasztják alá, hogy az állampolgárságot nem létező okok miatt kapta meg Angwang.

A Kínai Külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin kitalációnak nevezte az Angwang elleni vádakat. Közölte: „ez egy újabb rágalmazó kampánya az Egyesült Államoknak Kína ellen”.

A New York-i rendőrség képviselője, Dermot Shea azt nyilatkozta, hogy „Angwang megszegett minden esküt, amit az Egyesült Államokban tett”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla