Lukasenko letette a hivatali esküt

2020.09.23. 13:56

Letette a hivatali esküt szerdán Minszkben a vitatott körülmények között újraválasztott Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök – közölte az MTI a fehérorosz BelTA hírügynökségre hivatkozva.

Az eskütételt nem jelentették be előre, és noha a törvény előírja, nem közvetítették a televízióban. A jelentés szerint a szertartást néhány száz ember, felső állami vezetők, a törvényhozás tagjai, valamint a tudomány, a kultúra és a sport képviselői jelenlétében a Függetlenség Palotájában, vagyis az államfői rezidencián rendezték meg. Lukasenko az alkotmánynak megfelelően belorusz nyelven tette le az esküt.

A Tut.by helyi hírportál szerint a szerdai szertartásról még több miniszternek sem volt tudomása, és nem kapott rá meghívót Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövet sem. Ezzel ellentétben az előző, 2015-ös eskütételi szertartáson mintegy ezer vendég volt jelen: a kormánytagok, a parlamenti képviselők és külföldi vendégek. Az utóbbiak között jelen volt Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt vezetője és Leonyid Kucsma volt ukrán elnök.

Mivel Lukasenko mandátuma november 5-én járt volna le, az eskütételt az elnökválasztás után két hónapon belül, vagyis október 9-ig kellett volna megrendezni.

Az ellenzék által vitatott szavazást a hivatalos adatok szerint Lukasenko a voksok több mint nyolcvan százalékával nyerte meg, amit politikai ellenfelei csalásra hivatkozva nem fogadtak el. Emiatt Fehéroroszországban rendszeresek a tüntetések, amelyeken sajtójelentések szerint vasárnaponként százezres tömeg vesz részt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek