Botond, Mózes
EUR 386,76 Ft
USD 371,64 Ft
14 °C
29 °C

Szigorítja az Európai Bizottság a menekültügyi szabályozást, nincs napirenden a kötelező kvóta

2020.09.23. 16:51

Ursula von der Leyen szeptember 23-án szerdán ismertette az Európai Bizottság új menekültügyi javaslatait. Kifejtette, hogy az elmúlt öt év európai menekültpolitikája nem folytatható, mert az nem adott választ a bevándorlási kihívásokra. Eseti kezelés helyett koherens menekültügyi rendszer létrehozását szorgalmazta a vezető a származási és tranzitországokkal való szorosabb együttműködés mellett.

A bizottsági elnök – írja az MTI – külön kitért rá, hogy mostantól az Európába belépni nem jogosultak visszatérését külön szervezetrendszerre bízzák. Az intézkedéscsomag szerepe az Európai Unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom helyreállítása – fogalmazott Ursula von der Leyen.

A politikus javaslata szerint az Európai Bizottság a jövőben a tagállamoktól önkéntes és rugalmas együttműködést vár, az általános és kötelező kvóták rendszerét ugyanakkor levették a napirendről, amellett, hogy válsághelyzetekben alkalmanként kötelező intézkedések megtétele rendelhető el külön tagállami segítségkérés esetén.

Az EU külső határainak fokozottabb védelmére a bizottság a Frontex határvédelmi ügynökségének megerősítését tervezi, és a szervezet fogadó és küldő államokkal kapcsolatos feladatainak hatékonyabb és gyorsabb ellátását. Az illegális belépőkről gyűjtött adatokat, (pl. ujjlenyomat, származás stb.) és a további azonosítás és átvilágítás során gyűjtött információkat egységes felhasználásra az Eurodac adatbázisában tárolják majd. 

A menekültügyi változtatásokkal a be nem fogadott menedékkérők hazaszállítását külön európai felelős koordinálja majd.

Az Európai Bizottság célja továbbá az illegális bevándorlás felszámolása, ugyanakkor legális csatornák támogatásával a jogszerűen érkezők integrációjának elősegítése érdekében szintén új cselekvési tervvel áll elő. Az EU-n kívüli országokkal menekültügyi szempontból a tárgyalás alapját az új szemlélet szerint a jövőben az európai munkaerőpiaci helyzetnek kell meghatároznia.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla