Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 366,20 Ft
11 °C
23 °C

Ellopták a II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét

2020.09.24. 20:13

A szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót az olaszországi, Spoleto székesegyházából lopták el csütörtökön. A város érseke felhívást intézett a tolvajokhoz, hogy azonnal szolgáltassák vissza az értékes relikviát.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz. Sajtóértesülések szerint az ereklyetartót a spoletói dóm egyik oldalsó kápolnájában őrizték. Az ereklye eltűnését a templomőr vette észre. A székesegyháznak ezen a részén nem volt riasztó, a tolvajok átugrották a kápolnát lezáró rácsot.

II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyetartót nézik látogatók 2018-ban
II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyetartót nézik látogatók 2018-ban
Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

Renato Boccardo érsek videóüzenetben szorgalmazta a relikvia visszaadását. Hangoztatta, hogy a város hívőit mélyen megrázták a történtek.

Remélem, hogy az elkövetőket a tudatlanság vezette, és nem akarták megsérteni a hívőket. Azt is remélem, hogy nem haszonlesésből történt a lopás

– jelentette ki Boccardo érsek.

A helyi kulturális élet képviselői is csatlakoztak a felhíváshoz, az ereklye visszaszolgáltatását sürgetve.

Az aranyozott ereklyetartóban szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.

Az ereklyetartót egy másik templomba akarták áthelyezni, amelyet szent II. János Pál emlékére szentelnek fel október 22-én, egykori pápai beiktatásának napján.

Az egyház a napokban emlékezik meg a későbbi egyházfő, Karol Wojtyla születésének századik évfordulójáról: 1920 májusában született, de a koronavírus-járvány miatt az évforduló megünneplését elhalasztották. Pénteken Andrzej Duda lengyel elnök is ellátogat a Vatikánba szent II. János Pál sírjához. A lengyel pápát 1978 októberében választották meg egyházfőnek, 2005 áprilisában hunyt el, 2014-ben avatták szentté.

Kapcsolódó

Ferenc pápa: Mindenki tartsa be a templomokban az óvintézkedéseket

Kinyit a Vatikán. Hétfőn két hónapja először lesz olyan pápai mise, amin hívők is részt vehetnek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét