Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,19 Ft
8 °C
30 °C

Heves tiltakozások kísérik a francia kormány újabb korlátozásait

2020.09.24. 22:08

A francia ellenzéki politikusok és városvezetők ellenérzését váltotta ki, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány újabb korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a nagyvárosokban. A délkeleti Marseille-ben – ahol minden vendéglátóhelyet bezáratnak legalább a hónap végéig – a politikusok és a lakók részéről is általános az elégedetlenség, miután a második legnagyobb francia város a vidék megbüntetésként éli meg a kormány központi döntését.

Olivier Véran egészségügyi miniszter párizsi sajtótájékoztatóján ugyanakkor elmondta, hogy minden mutató, így a napi esetszám, a kórházi betegek és elhunytak száma is napok óta fokozatosan emelkedik országszerte. Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány, tizenegy nagyvárosban, köztük a fővárosban úgynevezett megerősített riasztási szintet léptetett életbe, amelynek értelmében a bároknak és kávéházaknak este tíz órakor be kell zárniuk, a sportklubok és az egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek hétfőtől nem nyithatnak ki – olvasható az MTI-n.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere csütörtökön „nehezen érthetőnek” nevezte a korlátozásokat, amelyekről vele nem egyeztetett a kormány. Elmondta, hogy ezért tiltakozott a miniszterelnöknél és a prefektúránál is. A Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió elnöke, a jobbközép Valérie Pécresse a Twitteren fejezte ki elégedetlenségét.

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek