Kifütyülték Trumpot Ruth Bader Ginsburg sírjánál

2020.09.24. 18:47

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lerótta kegyeletét Ruth Bader Ginsburg nemrég elhunyt alkotmánybíró koporsójánál; a jelenlévők közül többen kifütyülték, amikor megérkezett a helyszínre.

A szövetségi legfelsőbb bíróság washingtoni épülete előtt felravatalozott koporsónál Trump és a first lady, Melania Trump fekete szájmaszkban jelent meg.

Az ott lévő gyászolók közül többen is pfujolni kezdtek, és odakiáltották:

„szavazzák ki!”

– mármint az elnököt a hatalomból. Néhányan azt harsogták, hogy tartsa tiszteletben Ginsburg végakaratát, azaz ne jelöljön új alkotmánybírót a november 3-i elnökválasztás előtt. Az elnök és a first lady nem reagált az odakiabálásokra.

Ginsburg nem tette közzé nyilvánosan a végakaratát,

hanem az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint az unokájának diktálta le, hogy nem szeretné, ha az elnökválasztás előtt megválasztanák az utódját.

A 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg még 1993-ban, Bill Clinton akkori elnök jelölésére lett az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság – széles körben liberálisnak tartott – tagja. 2016-ban – megszegve a testület tagjaira vonatkozó szabályokat – nyíltan bírálta Trumpot, amiért később bocsánatot is kért.

Halálhírére Trump már pénteken este reagált. „Nagyon szomorú hír” – fogalmazott egy kampányrendezvényen az újságíróknak, majd hangsúlyozta: a bíró „nagyszerű asszony volt, nagyszerű élete volt”. Majd a Fehér Ház közleményben méltatta Ginsburg pályafutását.

Az elnök szombaton nevezi meg Ruth Bader Ginsburg utódját. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője kedden bejelentette: megvan a megfelelő számú szavazat a szenátusban a jelölt megválasztásához.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek