Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,18 Ft
8 °C
30 °C

Négy koronavírus-vakcina a kutatás utolsó fázisában

063 1228675753
2020.09.24. 17:53

A Johnson & Johnson bejelentésével immár négy amerikai vállalat is a védőoltás-kutatás záró szakaszába ért. Ez az egyetlen egy dózisban beadható vakcina, amely a kutatás végső fázisába érkezett – közölte a CNN.

A Moderna, a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca után a Johnson & Johnson is megkezdte a saját ellenszerének tesztelését hatvanezer felnőtt bevonásával kétszáztizenöt helyszínen az Egyesült államokban és világszerte. Az oltóanyagoknak már csak a klinikai teszteléseken kell megfelelni.

Az egydózisú vakcina kifejlesztése hatalmas mérföldkő lenne, és nagyban megkönnyítené a jövőbeli védekezést, mivel a többi amerikai kutatás két adagban beadható oltóanyagokat fejleszt. Emellett a Johnson & Johnson vakcinája hűtést sem igényel, ami annak szállítását és eltarthatóságát is jelentősen növelné.

A kérdés, honnan tudható, hogy a védőoltás valóban működik?

Dr. Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója a CNN-nek elmondta, hogy a vakcina engedélyeztetése az utolsó kísérletek eredményeinek függvényében zajlik majd. A cég számításai alapján 2021 elejére engedélyezheti az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az első adagok vészhelyzeti használatát, ha az ellenanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyul. Ezután a Johnson & Johnson saját számítása szerint egymilliárd dózist tudna gyártani évenként.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetben adott hírt a kutatásról, amellett, hogy a szövetségi gyógyszerhatóságokat sürgette.

Trump kijelentésére reagálva Stephan Hahn, a szövetségi gyógyszerhatóság elnöke kijelentette,

Hogy a koronavírus-védőoltás hatékony és biztonságos, illetve megfelel-e a világosan megfogalmazott szabványoknak, arról kutatók, nem pedig politikusok fognak dönteni.

Az elnök ezzel szemben a gyors cselekvés mellett áll, és úgy gondolja, hogy a neves gyógyszergyártó cégek maguk is képesek megbizonyosodni az oltóanyagok hatékonyságáról és biztonságosságáról.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Joshua Roberts / Getty images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek