Összeférhetetlenség miatt lemondott az amerikai gyógyszerfelügyelet vakcináért felelős főtanácsadója

2020.09.24. 07:14

Hana El Sahly, a houstoni Baylor egészségügyi főiskola virológus és mikrobiológus docense tavaly lett az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) 15 tagú tanácsadót testületének elnöke, nemrégiben azonban kiderült, hogy július óta ő felügyeli a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának kísérleteit. Az FDA-nek kell engedélyeznie valamennyi új gyógyszer, vakcina és gyógykészítmény forgalomba hozatalát.

üres

El Sahly és a biotechnológiai vállalat a sajtó kérésére sem kívánta kommentálni az FDA bejelentését. Az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) megszólaltatott elemzők megjegyezték: bár az FDA nem köteles figyelembe venni a véleményüket, de a gyakorlatban a tanácsadó testületek gyakran kulcsfontosságú szerepet játszanak egy-egy gyógyszer engedélyezésében.         

A Moderna a múlt héten jelentette be, hogy több mint 25 ezer emberen próbálják ki a kifejlesztett vakcinát, s a kísérleteik már az utolsó szakaszban vannak. Azt ígérték, hogy november elején már nagy valószínűséggel megmondhatják, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos-e. Ha ez így lesz, akkor a massachusettsi gyógyszergyártó az elsők között lesz a koronavírus elleni vakcinát engedélyeztető gyártók sorában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás