Az Európai Bizottság ragaszkodik hozzá, hogy az Apple fizessen

2020.09.25. 18:19

Az Európai Bizottság fellebbezést nyújtott be pénteken az Európai Bíróság ítélete ellen, amelynek értelmében az Apple számítástechnikai óriáscégnek nem kell kifizetnie a tiltott állami támogatás miatt korábban kiszabott 13 milliárd eurós bírságot.

Az Európai Bíróság júniusban helyezte hatályon kívül az amerikai vállalat ellen hozott, ír adóügyekkel összefüggő határozatot.

Margrete Vestager versenyjogért felelős uniós biztos szerint a törvényszék számos jogi hibát vétett az ítélet meghozatalakor.

Az Európai Bizottság számára továbbra is elsődleges fontosságú, hogy minden vállalat befizesse az adóját. Ha a tagállamok olyan adókedvezményeket adnak a multinacionális vállalatoknak, amelyeket a versenytársaik nem élvezhetnek, akkor károsítják a tisztességes versenyt az EU-ban

– emelte ki pénteki sajtótájékoztatóján.

A bizottság 2016-ban állapította meg, hogy az Apple 13 milliárd eurónyi adót nem fizetett be Írországnak, melyet 2013 és 2014 között halmozott fel az vállalat. Az uniós intézmény versenyhatósági szerve így 13 milliárd euró kamatos visszafizetésére szólította fel a vállalatot, mivel tiltott állami támogatásnak minősülnek azok az adókedvezmények, amelyeket Írország nyújtott az Apple-nek. Miután az ír hatóságok nem reagáltak a felszólításra, és az adóhátralékot sem szedték be az óriáscégtől, az Európai Bizottság 2017 októberében bírósághoz fordult.

A törvényszék ekkor Írországnak és az Apple-nek adott igazat, miszerint az Európai Bizottság nem tudta érdemben bizonyítani, hogy a cég kedvezményes bánásmódban részesült, és az tiltott állami támogatásnak minősül.

Kapcsolódó

Az Apple most éppen a videojáték-iparral kezdett háborúzni

Elég fura a cég kettős mércéje a játékokkal és a filmekkel szemben, a végén a samsungosok nyerhetnek nagyot.  • Tippek
  • Lakáshitel