Botond, Mózes
EUR 386,34 Ft
USD 371,42 Ft
12 °C
29 °C

„Az élet a fogantatásnál kezdődik” – Trump megnevezte az új bírójelöltjét

2020.09.26. 23:13 Módosítva: 2020.09.27. 07:13
A várakozásoknak megfelelően Amy Coney Barrettet jelöli az amerikai elnök, aki az ötödik bírónő lehet a Legfelsőbb Bíróság történetében. Megválasztásával az eddiginél is konzervatívabb bíráskodás jöhet.

Helyi idő szerint szombat délután öt órakor Donald Trump amerikai elnök Amy Coney Barrett bírót jelölte a Legfelsőbb Bíróság megüresedett helyére. Ha megválasztják, éles elmozdulás állhat be az eddiginél is konzervatívabb bíráskodás felé. Amy Coney Barrett, ha szenátusi megerősítést nyer, a nemrég elhunyt liberális beállítottságú Ruth Bader Ginsburg helyét foglalja el.

Barrett – aki ma a Fehér Ház rózsakertjében tartott ünnepségen nyerte el hivatalosan is jelölést – jelenleg a 7. körzeti fellebbviteli bíróság tagja. Ginsburg halála után rögvest a legesélyesebb jelöltek között futott a neve, kivált, hogy az elnök már korábban megemlítette, nőt fog jelölni. Alig hetekkel a választások előtt ez egy valóban történelmi súlyú lépés lesz.

Megbízható konzervatív

Barrett többször kijelentette, hogy „az élet a fogantatásnál kezdődik” – áll a Notre Dame magazin 2013-as cikkében. Nézete szerint a jogakalmazókat nem szabadna szigorú precedensekkel gúzsba kötni, vagyis lehetővé tenné, hogy eltekintsenek akár a híres 1973-as abortusz-határozattól is (Roe vs. Wade).

Jelölését befolyásos evangéliumi és abortuszellenes szervezetek szorgalmazták. Vezetőik a hét elején konzultáltak is az elnökkel.

Barrett konzervatív nézeteket vall a fegyvertartás és az egészségügy-biztosítás kérdéseiben is. 48 évesen ő lenne az igazságszolgáltatás legfiatalabb főszereplője, és mivel akár évtizedeken át is szolgálhat, határozott nyomot hagyhat az amerikai jogrendszeren.

Barrett a döntésre jogosult szenátusi többség teljes bizalmát bírja, amit McConnell frakcióvezető és Mitt Romney tekintélyes szenátor is megerősített.

A legendás emlékű Antonin Scalia főbíró tanítványaként "eredetbírónak" tekinthető, vagyis inkább az alkotmány megértését és értelmezését támogatja, mintsem a bírói döntések később is tartó hatását (precedensjog). Erről bővebben is írt 2013-ban a Texas Law Review-ban, megerősítve ezzel súlyát és tekintélyét a konzervatív oldalon.

Elvi harcokban a demokratákkal

2017-es kinevezési eljárása során ideológiai harcba keveredett vallásossága védelmében, amikor a kaliforniai Feinstein szenátor azzal támadta, hogy a hite befolyásolhatja a jog alkalmazásában. "A dogma hangosan él önben, és ez aggodalomra ad okot, amikor olyan nagy kérdésekkel kerül majd szembe, amelyekkel az emberek évek óta küzdenek ebben az országban" – hangzott az aggály. Barrett válasza az volt, hogy

Sosem helyénvaló, ha a bíró a személyes meggyőződését  akár hitből, akár bármely elvi okból a törvényre kényszeríti.

Barrett az ötödik nő lenne a Legfelsőbb Bíróságon. Jelenleg még két nő szolgál a testületben. Republikánus nőt legutóbb 2005-ben jelöltek.

A bírónő New Orleans-ban született és nőtt fel. Férje Jesse Barrett ügyvéd. Öt közös gyermekükön kívül két Haitiről örökbefogadott gyereket is nevelnek. Trump elnök megfogalmazása szerint:

állítom, hogy széles tiszteletnek örvend.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla