Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,59 Ft
8 °C
30 °C

Állami tiszteletadással búcsúztatták Ruth Bader Ginsburgöt, Donald Trump nőt fog jelölni az utódjául

2020.09.26. 07:27

Miután a 87 éves korában elhunyt legfelsőbb bírót szerdán és csütörtökön az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság épülete bejáratánál ravatalozták fel, koporsóját pénteken átszállították a Capitolium Szoborcsarnokába. 

Az amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsó előtt politikusok, magas rangú katonai vezetők és barátok százai rótták le kegyeletüket. A képviselőház és a szenátus tagjait a járványkorlátozások miatt nem hívták meg, de több demokrata párti vezető politikus jelen volt. Míg Donald Trump amerikai elnök és a first lady csütörtökön tisztelgett Ginsburg koporsója előtt, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt és alelnökjelöltje, Kamala Harris pénteken hajtott fejet.

A Ruth Bader Ginsburg életét és pályafutását felidéző búcsúztató ceremónián jelen volt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök is, a búcsúbeszédet Lauren Holtzblatt rabbi mondta.  

A legfelsőbb bírót a jövő héten temetik el a Washington melletti arlingtoni sírkertben a férje mellé. 

 Donald Trump a hét elején bejelentette, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt új alkotmánybírót jelöl, aki – mint mondta  –mindenképpen nő lesz.

A jelölt nevét szombatra ígérte. A republikánus többségű szenátus vezetője, Mitch McConnell kedden közölte, megvan a szükséges számú voks a jelölt meghallgatás utáni megszavazásához. Elemzők szerint nem valószínű, hogy a demokrata párti politikusok meg tudják akadályozni az új, konzervatív alkotmánybíró kinevezését.     

Több amerikai sajtóorgánum péntek délután - republikánus forrásokra hivatkozva - arról tudósított, hogy az elnök Amy Coney Barrett fellebbviteli bíró jelölését jelenti be szombaton. A floridai és georgiai kampánykörúton lévő Trump azonban az újságírók többszöri kérdésére sem árulta el, hogy kit jelöl. Coney Barrett jelölését azonban valószínűsíti, hogy Trump kedden fogadta őt a Fehér Házban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek