Nők százai tüntetnek Minszkben, a rendőrök elvitték az utcai zenészeket is

2020.09.26. 22:55

Több száz nő kezdte meg szombaton Minszkben a megígért hétvégi kormányellenes tüntetéssorozatot. A rendőrség többeket őrizetbe vett közülük.

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket, ahol már előzetesen rabszállító autók várakoztak. A Viaszna emberi jogi szervezet közlése szerint legalább hatvan embert őrizetbe vettek és elszállítottak, többeket közülük még azelőtt, hogy eljutottak volna a demonstráció helyszínére. A szervezet szerint olyan járókelőket is elvittek bevásárlóközpontok elől az egyenruhás rendőrök, akik nem akartak tüntetni, sőt, utcai zenészeket is begyűjtötték az  aluljárókból.

Az augusztus 9-i választások óta a belarusz fővárosban minden hétvégén tüntetnek, és követelik a választások államilag elismert győztesének, Alekszandr Lukasenko elnöknek a lemondását. A kommunista elnököt közben, a héten szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktattak hivatalába.

A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, immár több mint 7000 embert vettek őrizetbe.

A vasárnapra tervezett tömegtüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Szvjatlana Tyihanovszkaját a Koordinációs Tanács vezetőjét. Az eseményre százezer embert várnak.

A fehérorosz ügyészség augusztus 19-én eljárást indított Tyihanovszkaja testülete ellen az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívások és nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység miatt.

A Koordinációs Tanács ugyanakkor felszólította a belaruszokat, hogy addig folytassa tiltakozó megmozdulásait, amíg az ország vezetői nem egyeznek bele az új választások megtartásába.  • Tippek
  • Bankszámla