Bernát, Felícia
EUR 384,23 Ft
USD 363,21 Ft
7 °C
31 °C

Franciaországban átlépte a félmilliót a koronavírus fertőzöttek száma

2020.09.26. 07:10

Franciaországban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma pénteken átlépte a félmilliót, miután a megelőző 24 órában ismét csaknem 16 ezer új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok.

Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett adatai szerint a napi esetszám csütörtöki rekordja (16 096) után pénteken 15 797 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak, így a járvány kezdete óta 513 034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A Covid-19 fertőzésben az elmúlt 24 órában 150-en hunytak el, a halottak száma 31 661-re nőt.

Kórházban jelenleg 6128 fertőzöttet ápolnak, számuk csütörtök óta 97-tel emelkedett. Intenzív osztályra az elmúlt 24 órában 129 új beteg került, jelenleg 1098 embert tartanak lélegeztetőgépre kapcsolva.

„Még mindig a járvány emelkedő szakaszában vagyunk, minden mutató nő” - hívta fel a figyelmet Sophie Vaux, a kormány járványügyi ügynökségének szakértője.

Az elmúlt héten 21 százalékkal nőtt a kórházak sürgősségi osztályaira koronavírus-fertőzés gyanújával érkezett betegek száma. A Covid-19 fertőzöttek kórházi betegfelvétele 34 százalékkal, az intenzív osztályra kerülők száma pedig 40 százalékkal emelkedett, ami exponenciális növekedést jelent a járványügyi szakember szerint.

Exponenciálisan növekszik a fertőzések száma

A járvány szövődményeiben elhunytak száma két héttel ezelőtt kezdett emelkedni, s az elmúlt héten 25 százalékos volt a növekedés.

Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az idősek körében, akiknél a betegségnek egy súlyosabb formája alakulhat ki, egyre erősebben terjed a vírus: augusztus közepe óta megnégyszereződött a 75 év felettiek körében a fertőzöttek száma.

„Ezek a számok aggodalomra adnak okot, mert sejthető, hogy tovább fog nőni a betegfelvétel, a lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak száma is a következő hetekben” - vélte Sophie Vaux.

Az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt héten nyolc százalékkal emelkedett az azt megelőző héthez hasonlóan. Ugyanakkor augusztus végén és szeptember elején az emelkedés sokkal jelentősebb volt, 20 és 57 százalék között mozgott.

Sophie Vaux szerint egyelőre korai a járvány lassulásáról beszélni, miután a tömegessé vált szűrések miatt napokig kell várni a teszteredményekre, és feltételezhető, hogy a fertőzöttek száma magasabb, mint amit a regisztrált adatok mutatnak.

Franciaország Európa második legfertőzöttebb országa, és 11. a világtérképen. A legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államok, ahol több mint 7,2 millióan kapták el a vírust, a lakosság 2 százaléka fertőződött meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás