Erik, Alexandra
EUR 385,41 Ft
USD 365,81 Ft
11 °C
23 °C

Szlovákiában ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a gyógyultakét

2020.09.26. 15:17

Szlovákiában már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét – derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szombaton közzétett adataiból, amelyet az MTI adott ki.

Az országban pénteken mintegy 6 és fél ezer teszt elvégzése alapján 552 új fertőzöttet regisztráltak. Ez új napi rekord és több mint négyszerese a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak, amikor áprilisban mintegy háromezer teszt elvégzésével 114 fertőzöttet szűrtek ki. Szlovákiában egyébként mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, amely pénteken 338 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak.

A pénteken újonnan regisztrált fertőzöttekkel több hónapos szünet után az országban ismét túllépte az aktív esetek száma a már meggyógyultakét, előbbiekből pénteken 4458-at, a már meggyógyultakból 4098-at tartottak számon.   

Igor Matovic szlovák kormányfő szombaton az előzi napi adatokra reagálva közösségi oldalán a helyzetet rendkívül komolynak minősítette. Az esetszám emelkedésével összefüggésben a kormány járványügyi bizottsága már pénteken újabb – a járványügyi intézkedések szigorítását célzó – ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek az ajánlások, amelyek konkrétumairól hatályos döntést hétfőn hoz majd a központi válságstáb, leginkább a nyilvános és tömegrendezvények résztvevői számának további korlátozására, illetve a védőmaszkok viselésére vonatkoznak.

     

A hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára tenné Magyarországot és Ausztriát, ám ezt pénteken a szlovák kormányfő már nem tartotta valószínűnek. Mint mondta, jelenleg már Szlovákiában is hasonló a helyzet, mint Magyarországon és Ausztriában, ezért a központi válságstábnak kell fontolóra vennie, hogy lenne-e egyáltalán értelme egy ilyen intézkedésnek.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 8600 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az országban a héten öttel emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több, mint 440 ezer vírustesztet végeztek el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Eladnék
  • Betét