Csúcson a második hullám az EU-ban, két várost is lezártak Nagy-Britanniában

2020.09.27. 14:49 Módosítva: 2020.09.27. 15:06

Walesben vasárnap estétől az ott élők nem hagyhatnak el nyolc megyét illetve a két legnagyobb várost, Cardiffot és Swansea-t, illetve máshonnan ezekre a területekre nem lehet belépni. A kivételek közé tartozik, ha valakinek csak máshol hozzáférhető sürgős orvosi ellátásra van szüksége, ha valaki az érintett területeken kívüli iskolába jár, vagy a lezárt térségen kívül van a munkahelye és otthonról nem tudja ellátni munkáját. 

A nem egy háztartásban élők nem találkozhatnak zárt térben, így egymás lakásaiban sem, és nem tölthetik együtt az éjszakát. 

Az érintett walesi térségekben a pubok 22 óra után nem szolgálhatnak fel alkoholt, 22 óra 20 perckor pedig be kell zárniuk. A walesi térségekben 38 és 152 között van a százezer lakosonkénti koronavírus-fertőzöttek száma. Nagy-Britanniában ott rendelnek el helyi korlátozásokat, ahol százezer lakosra számolva húsz főnél többen fertőződnek meg.

Angliában és Skóciában is szigorítások léptek életbe az elmúlt napokban: ebben a két országrészben 22 órakor valamennyi vendéglátóhelynek be kell zárnia, a házhoz szállításra rendelt ételek viszont később is kiszállíthatók. Angliában és Skóciában számos egyetemen találtak koronavírus-fertőzöttségi gócokat, és emiatt vasárnap már háromezer egyetemi hallgató nem hagyhatta el kollégiumi lakhelyét. A legtöbben a manchesteri Metropolitan egyetemen vonultak hatóságilag elrendelt karanténba: itt 1700 hallgatónak kell két hetet elkülönítésben töltenie, miután 127 diák koronavírus tesztje lett pozitív.

Szombat este a londoni Trafalgar téren több ezren tüntettek a koronavírus-járvány megfékezésére életbe léptetett korlátozó intézkedések ellen. A tiltakozók többször összetűztek a rendőrökkel, akik megpróbáltak érvényt szerezni a távolságtartási előírásoknak. 

A dulakodásokban a Scotland Yard vasárnapi tájékoztatása szerint 11 rendőr és hat tüntető megsérült, 16 embert őrizetbe vettek.

Az Opinium közvéleménykutató cég vizsgálata szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 42 százalékos támogatottsággal az élre került, a konzervatívokra jelenleg a választók 39 százaléka voksolna. A Munkáspárt először vezeti a népszerűségi mezőnyt azóta, hogy Theresa May előző miniszterelnök tavaly nyáron távozott és Boris Johnson vette át a kormányfői tisztséget. A felmérés szerint Johnson kormányának járványkezelési tevékenységét a választók 30 százaléka támogatja; az elégedettek aránya márciusban még 65 százalék volt.

Mindeközben Belgiumban 168-ra szökött fel a 100 ezer lakosra jutó aktív fertőzöttek száma,

az előző héthez képest ez 144 százalékos emelkedés.

Az igazolt esetek száma jelenleg 112 ezer 803 a Benelux-államban, ahol ezen a héten több mint 10 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a tesztközpontok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek