Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Polgári célpontokat támadott az azeri haderő a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban

2020.09.27. 08:23 Módosítva: 2020.09.27. 10:13

Polgári célpontokat támadott az azeri haderő a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, sőt, állítólag Örményország belsejében is. A jereváni védelmi minisztérium szóvivője közösségi oldalán arról számolt be, hogy Martuniban egy iskolát ért támadás, ahol egy nő és egy gyermek is életét vesztette. Márpedig a Szeván-tó partján fekvő település jóval közelebb van az örmény fővároshoz, mint a térképünkön piros nyíllal jelzet Karabah-hegyvidékhez.

örmény.PNG
Fotó: google.maps.com

Az örmény védelmi minisztérium vasárnap reggeli közlése szerint az incidensre adott válaszul

az örmény hadsereg lelőtt két azeri katonai helikoptert és három drónt.

Azerbaijani-helicopters
Fotó: Shushan Stepanyan

Szintén örmény forrás szerint az azeri haderő Hegyi-Karabah régió székhelyén, Sztyepanakertben is támadott több célpontot, az azonban egyelőre nem ismert, hogy mik voltak ezek. A védelmi minisztérium sajtószóvivője, Susan Sztyepanyan mindenesetre olyan videókat posztolt közösségi oldalán, amelyen azeri tankok kilövése is látható.

Az azeri védelmi minisztérium azt írta közleményében, hogy

ellenoffenzívát indított a teljes frontvonalon, hogy véget vessen az örmény haderő műveleteinek, és megvédje a civil lakosságot.

Baku csak egy helikopter elvesztésétismerte el, de közlésük szerint a légi jármű személyzetéből senki sem sérült meg. Az azeri és az örmény támogatást élvező erőket egymástól elválasztó vonal sűrűn aláaknázott senkiföldje, vagyis nem lakott területen húzódik – jegyezték meg hírügynökségi tudósítások.

Örményország és Azerbajdzsán régóta hadban áll az utóbbitól elszakadt, túlnyomórészt örmények lakta régió, Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. Az itt élő örmények a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kihirdették a terület függetlenségét, amit Azerbajdzsán azóta sem ismer el. 1994-ben fegyverszünetet kötöttek a felek, de azóta is rendszeresek a fegyveres összetűzések, kisebb-nagyobb villongások Hegyi-Karabahban és az azeri-örmény határ mentén.

A két egykori szovjet köztársaság között az elmúlt hónapokban a korábbinál intenzívebbé váltak a határmenti összecsapások.  • Eladnék
  • Hírek