EP-alelnök: Ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország

2020.09.30. 20:55

Az európai uniós pénzügyi támogatások hatékony eszközt jelentenek a jogállami elvek tiszteletének biztosítására, ezért „ki kell éheztetni pénzügyileg” az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország – mondta az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak, amelyre a távirati iroda hivatkozik.
Katarina Barley azt mondta: ebben a két tagállamban különösen súlyos a helyzet, a jogállami elvek megsértése nem egyedi, elszigetelt esetekre korlátozódik, hanem rendszerszerű.

Katarina Barley
Katarina Barley
Fotó: Odd Andersen / AFP

A Deutschlandfunk hírportálján közölt összefoglaló szerint a Német Szociáldemokrata Párt politikusa – a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere –  megerősítette az EP legnagyobb négy frakciójának bejelentéseit, miszerint megakadályozzák a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló uniós költségvetés elfogadását, ha nem lesz megállapodás arról, hogy egyértelmű büntetőintézkedések járnak a jogállamiság megsértéséért.

Kapcsolódó

Varga Judit: A jogállamiság nem lehet politikai zsarolóeszköz

Az igazságügy-miniszter szerint a jogállamiság politikai vizsgálata egyenesen a jog uralmának végét jelenti.

Katarina Barley úgy fogalmazott: „Ha most feladjuk, akkor hét éven keresztül olyan viszonyok lesznek Európában, amelyeket nem akarunk, amelyeknek semmi közük nincs az EU értékeihez.”
Az EP-alelnök elutasította a jogállamiság garantálását szolgáló mechanizmusra tett német kompromisszumos javaslatot, amelyet a szövetségi kormány a tagállami kormányokat összefogó uniós intézmény, az EU Tanácsa soros elnökeként terjesztett elő. Úgy vélte: a soros elnökség elképzelése alapján a jogállami elvek megsértéséért csak abban az esetben járna büntetés, ha a sérelem uniós támogatásokat érint, ennek révén pedig „a mechanizmus lassan teljesen erőtlenné válik”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek