Hegyi-Karabah: a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel az ENSZ BT

2020.09.30. 07:30

António Guterres ENSZ-főtitkár a harcok azonnali beszüntetését, a feszültség csökkentését és az építő jellegű tárgyalások feltétel nélküli megkezdését sürgeti Örményország és Azerbajdzsán között – adta hírül az MTI. A testület tizenöt tagállama egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában teljes támogatásáról biztosította. Az ENSZ BT öt európai tagja, Belgium, Észtország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kérésére sürgősséggel összehívott ülésen a tagállamok élesen elítélték az erőszak alkalmazását és a civilek elleni támadásokat.

Azonnali tűzszünetre szólított fel az Örményország és Azerbajdzsán között kirobbant konfliktusban Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is.

Hegyi-Karabahban és környékén vasárnap robbantak ki ismét harcok. Baku közölte, hogy örmény részről heves ágyútűz érte az azeri hadsereg állásait. Ezzel párhuzamosan Jereván az azeri hadseregnek az el nem ismert Hegyi-Karabah köztársaság, illetve annak székhelye, Sztyepanakert irányában, valamint az enkláve környékén folytatott harci cselekményéről adott hírt. Az örmények ugyancsak vádolják Törökországot is: állításuk szerint Ankara F–16-os vadászgépe lőtte le az örmény SZU–25-ös vadászgépet kedden, de ezt a törökök visszautasították.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992–1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány függetlenségét csak korlátozottan elismert államok ismerik el, de facto Örményország része, de jure Azerbajdzsáné, ami továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi területet. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.  • Tippek
  • Biztosítás