Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

AI: önkényesen tartóztattak le tüntetőket Franciaországban

2020.10.01. 20:08

Ezen a héten adta ki a jelentését az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, amelyben a francia hatóságokat erőszakos túlkapásokkal és a tüntetők szabad gyülekezési és véleménynyilvánítási jogának aránytalan korlátozásával vádolja.

A francia hatóságok túlságosan tágan értelmezték a törvényeket több ezer békés tüntető letartóztatásánál és előállításánál, pedig ők semmilyen erőszakos cselekményt nem követtek el – írja a jelentés.

A jelentés főként a sárgamellényes tüntetésekre koncentrál. Írói egy 18 hónapos időszakot vizsgáltak részletesen 2018 novembere és 2019 decembere között. Ebben a másfél éves periódusban 11 203 tüntetőt vettek őrizetbe, akiknek több mint a felét, 5962 embert, eljárás kezdeményezése nélkül elengedtek. A többi embert felelősségre vonták, és számos esetben olyan cselekményekért ítélték el őket, amikért nem lehetett volna megállapítani büntetőjogi felelősségüket az AI véleménye szerint.

A jogvédő szervezet a könnygáz használatával kapcsolatban is számos esetet kifogásolt. 2019 áprilisában Franciaországban betiltották az arcot eltakaró maszkok viselését a tömeg demonstrációkon, amelyért akár 15 000 eurós bírságot, vagy akár szabadságvesztést is kiszabhattak. 

az arc eltakarását előíró jogszabály a kialakult járványügyi helyzetben korlátozta is a gyülekezési jog gyakorlását, mivel a COVID-19 elleni védekezés során sok helyen kötelező tették a maszkviselést.

 2019 áprilisa és októbere között a tiltott maszkviselésre hivatkozva 210 embert helyeztek őrizetbe, 2019-ben 41 tüntetőt bűnösségét állapították meg a francia bíróságok.

A jelentés személyes történetekről is beszámol. Például Brice-t, egy sárgamellényes tüntetést közvetítő újságírót 48 órás őrizetbe helyeztek és vádat emeltek ellene erőszakos cselekmények elkövetéséért és arcának elrejtése miatt.

Abszurdnak tartom, hogy az Ügyészség három hónapos szabadságvesztés kiszabását kérte, úgy, hogy tisztában voltak azzal, hogy újságíró vagyok és nincsenek bizonyítékok ellenem.

– nyilatkozott az újságíró. Brice-t később felmentették.

A francia hatóságok hasznot húzhatnak a COVID-19 járványból, és a korábbinál jobban, aránytalanul korlátozhatják a gyülekezéshez való jogot – írja az AI. A legnagyobb veszélyt mégis a törvénytelen visszaélésekben, a rendőri túlkapásokban látják. A jelentésben szereplő tüntetők számos esetben beszámoltak arról, hogy kevesebb tüntetésen vettek részt, kerülték a tömegrendezvényeket és a rendőrségtől való félelem is befolyásolta őket.

Három évvel Emmanuel Macron választási ígérete után, miszerint védelmezni fogja a békés gyülekezés jogát, a szabad tüntetés lehetősége példátlan támadás alatt áll

– fogalmaz a jogvédő szervezet.

Az AFP megkeresésére az igazságügyi minisztérium azt válaszolta, hogy csak a 63 oldalas jelentés teljes megismerése után fog reagálni a kritikákra.