Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Scorpions szerint nem a CIA írta a Wind of Change című slágert

GettyImages-1173689896
2020.10.01. 19:40

A Scorpions német rockzenekar énekese, Klaus Meine visszautasította azt a pletykát, amely szerint Wind of Change című slágerüket tulajdonképpen a CIA írta.

Az év elején Patrick Radden Keefe amerikai újságíró szembesítette a zenészt azzal a váddal, hogy a világsikerű dalt az Egyesült Államok szövetségi hírszerző szervezete írta azzal a céllal, hogy a nyugati életstílust népszerűsítse a keleti blokkban. Radden Keefe kutatásaiból podcastot állított össze, amellyel nagy népszerűségre tett szert.

Először jót nevettem rajta. Nem vettem komolyan, de olyan időkben élünk, amikor az ilyen összeesküvés-elméletek teljesen elharapóznak – mondta Klaus Meine.

Ráadásul szerintem ez sokkal inkább a KGB-hez illő téma, mert a dal olyan, mint egy moszkvai városnéző kalauz

– tette hozzá a zenész, akit elmondása szerint a sláger megírásában a Scorpions 1989-es moszkvai fellépése inspirált. Negyedmillió ember előtt adtak koncertet a Zenei Békefesztiválon, amely olyan volt „mint egy orosz Woodstock a keleti blokkból érkezett rajongókkal”.

A dal, amelyet 1989 szeptemberében Hannover melletti kis házi stúdiójában játszott fel Klaus Meine, először a Crazy World című albumon jelent meg 1990 novemberében. A német újraegyesítés 30 éves jubileumára a zenekar október 3-án Wind of Change: The Iconic Song címmel jelenteti meg díszdobozos kiadásban.

Az évfordulót a zenekar tagjai állításuk szerint csaknem elfelejtették, mivel a koronavírus-járvány kezdete óta új albumukon dolgoznak Hannoverben. Greg Fidelman sztárproducer Los Angelesből, Pawel Maciwoda basszusgitáros a lengyelországi Krakkóból, Mikkey Dee dobos pedig Göteborgból kapcsolódik be a munkába az interneten keresztül.

(Borítókép: Klaus Meine és Matthias Jabs / Fotó: Wagner Meier/Getty Images)