Tagadja a belarusz belügyminisztérium, hogy megkínozták volna az ellenzéki tüntetőket

2020.10.02. 20:34

A belarusz belügyminisztérium pénteken álhírnek minősítette a kormányellenes tüntetéseken őrizetbe vett emberek kínzásokról szóló beszámolóit – közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Henadzij Kazakevics belarusz belügyminiszter-helyettes, a bűnügyi rendőrség vezetője – akit a BelTA belarusz állami hírügynökség idézett – kijelentette, hogy a nemzetközi közösség helyzetértékelése alaptalan értesülésekre épül. Mint fogalmazott, az őrizetbe vett tüntetők kínzásáról, illetve egyesek megerőszakolásáról szóló panaszok minden alapot nélkülöznek.

Sajnos nem neveznek meg konkrét tényeket a bántalmazásokkal, a kínzásokkal és az erőszakkal kapcsolatban – mondta Kazakevics. Hangsúlyozta, hogy minden ilyen panaszt – mint mondta, több ezret – egyenként kivizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az esetek nem történtek meg. Hangsúlyozta, hogy a nemi erőszak egyetlen esete sem igazolódott be.

A belarusz belügyminisztérium a nap folyamán átadta vizsgálati eredményeit az ENSZ állandó belarusz koordinátorának.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hajnali sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szankciók bevezetése mellett döntöttek Fehéroroszországgal szemben csütörtöki találkozójukon az európai uniós tagállamok vezetői az augusztusi, gyanú szerint elcsalt elnökválasztás, illetve az azt követő megmozdulások részvevői elleni erőszakos fellépés miatt.

    Az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka a szavazatok több mint 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket.  • Tippek
  • Betét