A nukleáris fegyverkezés veszélyére figyelmeztetett az ENSZ főtitkára

2020.10.02. 20:53

A nukleáris fegyverkezés veszélyétől óvott pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár, éssürgette az Egyesült Államok és Oroszország által megkötött, a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló Új START-szerződés mihamarabbi meghosszabbítását.

António Guterres a világszervezet közgyűlésén elmondott beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy nem történt előrelépés a nukleáris leszerelés ügyében. Úgy vélte, noha egyes államok a saját biztonságuk érdekében továbbra is szükségesnek tartják őket, a nukleáris fegyverek valójában a bolygó élővilágát veszélyeztetik, ezért a leszerelés létfontosságú az egész világ számára.

Nem zárta ki azt sem, hogy néhány ország egymással szembeni bizalmatlansága miatt„visszalépés” következik be a leszerelés ügyében, döbbenetesnek nevezve a kormányok által az egyre újabb és modernebb fegyverekre költött összegeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és Oroszország által 2011-ben megkötött, a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló Új START-szerződés jövő év elején lejár, és fennáll a veszélye egy újabb nukleáris fegyverkezésnek. Az egyezményt Washingtonnak és Moszkvának késedelem nélkül meg kell hosszabbítania, mégpedig annak maximális, öt évben megjelölt időtartamára.

Augusztusban Marshall Billingslea, az Egyesült Államok elnöki leszerelési különmegbízottja azt mondta, Washington kész megfontolni, hogy meghosszabbítsák a szerződést, de csak feltételekkel. Az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a tárgyalások témájába vegyék fel a megállapodás kereteiben még nem szereplő, más területeken folyó orosz nukleáris fegyverkezést, a másik, hogy alaposan erősítsék meg az ellenőrzési rendszert.

Az Új START vagy START-III mindkét fél számára 1550 nukleáris robbanófejre korlátozza az atomarzenált. Oroszország tavaly novemberben hivatalosan javasolta a meghosszabbítását.  • Hírek
  • Hírek