Hegyi-Karabahban lelőttek két azeri repülőgépet, a bakui védelmi minisztérium cáfol

2020.10.02. 04:18

A szakadár Hegyi-Karabah hadserege lelőtt további két azeri repülőgépet - közölte az örmény védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön. Arcrun Ovanniszján arról számolt be, hogy a szakadárok ezt megelőzően lelőttek egy azeri repülőt, két helikoptert és hat drónt. Ovanniszján csütörtök este közölte, hogy Örményország területén működésbe lépett a légvédelem, és Jereván térségben lelőttek négy drónt. Működésbe lépett az örmény légvédelem. Ne aggódjanak, a légvédelmi eszközök használata zajjal jár - írta Facebook-oldalán a szóvivő.

A bakui védelmi minisztérium álhírnek minősítette az örmény tájékoztatást, azt állítva, hogy repülőgépeik nem is szálltak fel, és az azeri hadsereg minden egyes repülőgépe működőképes és harcra kész. A hadsereg az örmény erőkhöz tartozó légvédelmi eszközöket és rakéta-sorozatvetőket semmisített meg. Eszerint az örmény erők tüzérségi támadást hajtottak végre civil célpontok ellen a hegyi-karabahi Horadizban. A tárca további részletekkel nem szolgált.

Susan Sztepanján örmény védelmi szóvivő eközben arról számolt be, hogy az azeri erők tüzérséggel támadtak egy Hegyi-Karabahba vezető utat Örményországban. A szóvivő elmondta, hogy délután is folytatódtak a heves tüzérségi támadások Hegyi-Karabahban.

Az azeri főügyészség csütörtökön bejelentette, hogy 19-re nőtt azoknak az azeri civileknek a száma, akik a konfliktus újbóli kiéleződése óta életüket vesztették.

Csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint az összecsapásokban megsebesült négy újságíró, két francia és két örmény. A brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy Párizs repülőgépet küld Hegyi-Karabahba, hogy hazaszállítsa a sebesült francia újságírókat. Az örmény hatóságok korábban arról számoltak be hogy tüzérségi támadás ért négy újságírót azeri részről a hegyi-karabahi Martuni városában, köztük a Le Monde című francia napilap két munkatársát, illetve a 24news.am nevű örmény hírportál riporterét és az Armenia nevű televíziós csatorna operatőrét.

A hegyi-karabahi régió külügyminisztériuma később közölte, hogy a Le Monde-nak dolgozó két francia újságírót megműtötték, miután megsebesültek az azeriek ágyúzásában. A tárca szerint a válságos állapotban lévő két újságírót az örmény fővárosba, Jerevánba szállítják. Időközben az örmény tájékoztatási központ közölte, hogy az orvosok megmentették az életét az egyik francia újságírónak. Társának állapotáról egyelőre nincsenek értesülések.  • Hírek
  • Személyi kölcsön