Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Vállalta homoszexualitását egy politikus Mianmarban

2020.10.06. 09:13

Mjo Min Tun elsőként vállalta homoszexualitását Mianmarban, egy olyan országban, ahol az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat máig törvénybe ütközik.

    Nem akartam hazudni 

– mondta a 39 éves férfi, aki jelöltként indul a novemberi választásokon. Azután döntött úgy, hogy politikusi pályára lép, miután több transznemű barátja rendőri erőszak és megaláztatás áldozata lett szexuális irányultsága miatt, és úgy látta, hogy ezzel a kérdéssel nem foglalkozik senki a törvényhozásban. Most a diszkrimináció ellen küzdő, egy éve alapított Úttörők Néppártja színeiben indul a képviselői helyért.


Mianmarban máig hatályos az a brit gyarmati időkből származó jogszabály, amely alapján tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki homoszexuális kapcsolatot folytat. A törvényt ma már ugyan nem alkalmazzák szigorúan, de az a körülmény, hogy hatályban van, rendszeresen diszkriminációnak és zaklatásnak ad alapot az országban a melegekkel szemben, állítják a jogszabály bírálói.

Tavaly nagy felháborodást keltett egy öngyilkossági ügy: egy könyvtárban dolgozó férfi vetett véget az életének a munkahelyén, a feltételezések szerint azért, mert homoszexualitása miatt zaklatták.

A homoszexualitás dekriminalizálása terén Mianmar lemaradt Ázsiában: Indiában például már 2018-ban eltörölték az azonos nemű párokat büntető jogszabályt. A melegeket övező tabuk fokozatosan kezdenek ledőlni, de a buddhista szerzetesek körében például még mindig úgy tekintenek a homoszexualitásra, mint büntetésre az illető előző életben elkövetett bűneiért. Ugyanakkor februárban több mint tízezren vettek részt Rangunban azon a tüntetésen, amelyen a homoszexuális kapcsolatokat büntető törvény eltörlését követelték.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft