Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Kamarására bízza a vatikáni pénzügyek felügyeletét Ferenc pápa

2020.10.06. 01:02

Felügyeletet hozott létre Ferenc pápa a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére és az azokkal kapcsolatos információk védelmére.

A felügyelet létrehozása Angelo Becciu bíboros szeptember 24-én bejelentett lemondását követi. A volt bíborossal szemben a vatikáni és az olasz ügyészség is vizsgálatot indított több, a szentszéki államtitkárság nevében folytatott nemzetközi ingatlanvásárlási ügylet miatt, amelyek az olasz sajtó számításai szerint legalább félmilliárd eurós hiányt okoztak a pápai állam kasszáinak. A vatikáni hivatalokat képviselő volt bíboros és üzleti társainak tranzakciói – mint utólag kiderült – éveken át ellenőrzés nélkül zajlottak, és az utóbbi hetekben széles sajtónyilvánosságot kaptak.

Kapcsolódó

A camorráig vezetnek a vatikáni pénzügyi botrány szálai

A Vatikán számláiról legalább 450 millió euró tűnt el.

A pápa a bizottság elnökének Kevin Farell bíborost nevezte ki, aki a Világiak, a Család és az Élet kongregáció prefektusa is egyben, valamint bíboros kamarás (kamerlengo), akinek feladata a Szentszék vagyonának kezelése, elsősorban abban az időszakban, amikor a pápai hivatal betöltetlen.

Az új bizottság titkára Filippo Iannone érsek lett. Az ötfős bizottság tagjai között van még Fernando Vérgez Alzaga, a vatikánvárosi Kormányzóság főtitkára, Nunzio Galantino, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnöke és Juan Antonio Guerrero Alves, a Gazdasági Titkárság vezetője.

A bizottság megalakítását az idén júniusban hatályba lépett vatikáni gazdasági szabályzat írta elő, olyan felügyelő szervet szorgalmazva, amely ellenőrzi a Szentszék gazdasági-pénzügyi tevékenységét, mindenekelőtt a pápai állammal kötött szerződéseket.

A bizottság feladatának számít annak meghatározása is, hogy mely tranzakciók számítanak bizalmas, védett információnak. Főként a szentszéki államtitkárság, a Vatikánváros Kormányzósága és más hivatalok által kötött nemzetközi szerződésekről, valamint beszerzésekről, finanszírozásokról, banki átutalásokról van szó.